Nāve zemūdenē: eksperte noraida Madsena versiju par to, kā nomira Kima Valla

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopenhāgenā turpinās dāņu izgudrotāja-amatiera Pētera Madsena tiesāšana par zviedru žurnālistes Kimas Vallas slepkavību un līķa sakropļošanu. 47 gadus vecais Madsens atzinis vainu Vallas līķa sadalīšanā, taču noliedz viņas nogalināšanu. Viņš izmeklēšanas gaitā vairākas reizes mainīja savu stāstu par Vallas nāvi, bet tiesā pieturas pie versijas, ka žurnāliste zemūdenes salonā saindējās ar tvana gāzi. Otrdien tiesā liecināja respektabla zemūdeņu eksperte, kura Madsena versiju raksturoja kā neticamu vai pat pilnīgi neiespējamu, vēsta portāls «The Local».

«Mēs neko neatradām. Ne oglekļa monoksīdu, ne oglekļa dioksīdu, ne slāpekļa oksīdus. Mēs tos būtu atraduši, ja zemūdenes motors izplatītu oglekļa monoksīdu tajā,» sacīja Dānijas Karaliskās jūras flotes kapteiņleitnante Dite Direborga. Viņa bija pirmā, kas pagājušā gada 11.augustā pēc Vallas pazušanas pārbaudīja zemūdeni.

Gaisa paraugi netika paņemti uzreiz, jo Madsens mainīja versiju par Vallas nāves iemeslu. Taču Direborga norāda, ka pārbaužu rezultāti tik un tā ir ticami. «Nav nozīmes, kad tika veikti mērījumi, jo līdz tam zemūdenē netika nomainīts gaiss,» viņa skaidro.

Direborga arī uzskata, ka salonā ieplūdušais tvana gāzes daudzums nebūtu apdraudējis viņas dzīvību. «Es neticu, ka Kima Valla tika iesprostota zemūdenē un saindējās ar izplūdes gāzēm. Ja tā būtu noticis, par to liecinātu pierādījumi uz filtriem, taču tādu nav,» sacīja kapteiņleitnante.

Madsens iepriekš apgalvoja, ka esot izkāpis laukā uz zemūdenes tiltiņa, kamēr Valla palikusi salonā. Salonā pazeminājies spiediens, kā rezultātā Madsens neesot varējis iekļūt atpakaļ salonā un palīdzēt Vallai. Viņš teica, ka varbūt Valla pati izslēgusi zemūdenes motoru, kā rezultātā Madsens pēc laika varējis atgriezties salonā, taču žurnāliste tobrīd jau esot bijusi bez dzīvības pazīmēm.

Direborga apšaubīja Madsena versiju, sakot, ka motora izslēgšanas gadījumā vajadzētu ļoti ilgu laiku, līdz Madsens varētu atkal atvērt lūku un atgriezties salonā. Viņa arī šaubās, ka zemūdenes vadīšanā neapmācītā Valla varēja pati izslēgt motoru.

Direborgas liecināšanas laikā Madsens izskatījās aizkaitināts, veica piezīmes un savam advokātam čukstēja tehniskas dabas jautājumus, ko ekspertei uzdot.

22.marta tiesas sēdē kriminālizmeklētājs sacīja, ka nevarot ar pilnīgu pārliecību nosaukt Vallas nāves cēloni, taču visticamāk, ka tas bija nožņaugšana vai rīkles pārgriešana. Taču kriminālizmeklētājs nevarēja izslēgt arī versiju par saindēšanos ar tvana gāzi.

30 gadus vecā Valla pēdējoreiz tika redzēta 10.augustā, uzkāpjot uz Madsena zemūdenes klāja. Viņa grasījās intervēt izgudrotāju, kam pieder lielākā privāti būvētā zemūdene pasaulē. Nākamajā dienā zemūdene mīklainos apstākļos nogrima, un no tās tika izglābts tolaik 46 gadus vecais Madsens.

Pēc nepilnām divām nedēļām Kopenhāgenas piekrastē tika atrasts Vallas torss bez galvas, rokām un kājām. Turpmāko mēnešu laikā turpinājās meklējumi, līdz pagājušā gada novembrī beidzot tika atrastas visas Vallas ķermeņa daļas.

Madsenam izvirzīta apsūdzība par slepkavību, līķa apgānīšanu un seksuāla rakstura nodarījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu