Lielbritānija Solsberi uzbrukuma lietā ar izlūkinformāciju dalījusies «bezprecedenta līmenī»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānija Solsberi uzbrukuma lietā partnervalstīm izlūkinformāciju sniegusi «bezprecedenta līmenī», kas novedis pie tā, ka Krievijas diplomātus izraida vismaz 25 valstis, otrdien pavēstīja augsta ranga Lielbritānijas valdības amatpersona.

Londona kopš uzbrukuma Anglijas dienvidrietumu pilsētā bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai sniegusi «partneriem izlūkinformāciju bezprecedenta līmenī», sacīja amatpersona.

Solidarizējoties ar Lielbritāniju pēc Solsberi uzbrukuma, Krievijas diplomātus izraidījušas vismaz 25 valstis. Kopumā izraidīti 150 cilvēki, par kuriem pastāv aizdomas, ka viņi ir Krievijas spiegi.

Masveida izraidīšana «Krievijas izlūkdienestam būs trieciens, no kā tas nespēs atgūties daudzus gadus», pieļāva Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Tas «var kļūt par pagrieziena punktu», viņš uzsvēra laikrakstā «The Times». «Rietumu alianse spēra apņēmīgu soli, un Lielbritānijas partneri apvienojās pret Kremļa pārgalvīgajām ambīcijām.»

«Tas Krievijai dos skaidru signālu, ka tās nepieņemamās uzvedības modelim ir sekas,» norādījis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Skripaļs un viņa meita Jūlija 4.martā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Abi joprojām atrodas slimnīcā kritiskā stāvoklī. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu «Novičok».

Džonsons parlamentā skaidroja, ka Krievija uzbrukumu sarīkojusi, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām.

Solsberi incidents atsauc atmiņā Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju 2006.gadā Londonā. Ļitviņenko 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs 210, un mira 2006.gada 23.novembrī.

Lielbritānijas izmeklēšanas komisijas 2016.gada publicētajā ziņojumā Ļitviņenko slepkavības lietā teikts, ka viņa slepkavību, iespējams, apstiprināja Vladimirs Putins. Pēc izmeklēšanas rezultātu publicēšanas Lielbritānija izraidīja četrus krievu diplomātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu