Valdībai būs jāpārskata tiesu izpildītāju atlīdzības takses

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas Juridiskā komisija šodien atbalstīja tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK) priekšlikumu likumā noteikt, ka zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības takses apmēru nosaka atbilstoši ieguldītā darba apjomam un samērīgi ar piedzenamā parāda apmēru.

Paralēli tam atbalstīts rosinājums no likumprojekta izslēgt iepriekš Saeimā atbalstīto deputāta Valda Kalnozola (ZZS) priekšlikumu, kuram ir līdzīgs mērķis. Konkrētais rosinājums no likumprojekta izslēgts, jo jau iepriekš ticis norādīts uz tā juridiskajiem trūkumiem.

Komisija šodien tāpat atbalstīja likumā paredzēt, ka valdībai līdz 2018.gada 1.novembrim būs jāpārskata tiesu izpildītāju takses apmēri atbilstoši komisijā atbalstītajam priekšlikumam. Veicot pārskatīšanu, tāpat valdībai būs jāņem vērā zvērināta tiesu izpildītāja amatam normatīvajos aktos noteiktā atbildība, neatkarības prasības un no amata izrietošie ierobežojumi, arī to paredz šodien komisijā atbalstītais ministra rosinājums.

Komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka attiecīgos Ministru kabineta noteikumu grozījumiem to sagatavošanas gaitā vērtēs arī Saeimas Tiesu politikas apakškomisija. Par progresu šī jautājuma risināšanā apakškomisija varētu sākt spriest aprīlī.

Deputāts Ivars Brīvers (LRA), atsaucoties uz komisijas debatēs izskanējušo informāciju, pauda bažas, ka arī pēc šīm izmaiņām realitātē paši tiesu izpildītāji joprojām noteiks sava atalgojuma apmēru. Bērziņš gan skaidroja, ka pie attiecīgo MK noteikumu sagatavošanas strādās Tieslietu ministrijas atbildīgā darba grupa un šim procesam parlamentārieši varēs sekot apakškomisijā.

Par šodienas komisijas lēmumiem vēl būs jālemj Saeimai, skatot likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Kā ziņots, Saeima iepriekš atbalstīja Kalnozola priekšlikumu, kas paredz daļēji samazināt tiesu izpildītāju atlīdzības griestus saistībā ar saņemtajiem procentiem no atgūtās summas. Tiktu paredzēti 2,5% un 10 000 eiro griesti amata atlīdzībai un izpildu darbību veikšanai nepieciešamajiem izdevumiem no atgūtās summas.

Reizē Saeimas jau šīs sēdes debatēs vairāki deputāti norādīja uz nepieciešamību parlamentārieša priekšlikumu precizēt.

Tieslietu padome iepriekš lēma, ka neatbalsta Kalnozola rosinātos ierobežojumus tiesu izpildītāju amata atalgojumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu