8. marts, Sieviešu diena: īsa vēsture (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia

Šonedēļ tiek svinēta Starptautiskā sieviešu diena. Lai arī šo svētku saknes stiepjas cīņā par vienlīdzīgām tiesībām, mūsdienās tos svin dažādos veidos - kamēr Rietumos tiek cildinātas sievietes sabiedrībai nozīmīgos amatos un runāts par aktuālajiem sieviešu tiesību jautājumiem, postpadomju valstīs uzsvars tiek likts uz sieviešu apsveikšanu ar ziediem un džentlmeniskiem žestiem.

Starptautiskās sieviešu dienas iedīgļi meklējami 1908. gadā, kad Ņujorkā apmēram 15 000 sieviešu devās protesta demonstrācijā, pieprasot īsākas darba stundas, augstāku atalgojumu un balsstiesības. Gadu vēlāk Amerikas Sociālistu partija izziņoja pirmo Nacionālo Sieviešu dienu, vēsta raidorganizācija BBC.

1910. gadā Starptautiskajā strādājošo sieviešu konferencē Kopenhāgenā vācu marksiste un politiskā darbiniece Klāra Cetkina ierosināja ideju par sievietēm veltītu dienu, ko varētu svinēt starptautiskā mērogā. Konferencē piedalījās 100 sievietes no 17 dažādām valstīm, un viņas visas šo ieceri atbalstīja.

Starptautisko sieviešu dienu pirmoreiz svinēja 1911. gadā Austrijā, Dānijā, Vācijā un Šveicē. 1975. gadā Starptautisko sieviešu dienu sāka svinēt Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

8. marts kļuvis par datumu, kurā Rietumu valstīs svin sieviešu sasniegumus sabiedrībā, politikā un ekonomikā, kā arī norāda uz problēmām, ar kurām sievietēm joprojām nākas saskarties. Citviet - tostarp vairumā postpadomju valstu - gan šī ir diena, kad apdāvināt sievietes ar ziediem, tikpat kā nemaz neaizskarot jautājumus par līdztiesību.

Piemēram, Krievijā ziedu tirdzniecības apjoms dubultojas Sieviešu dienā un periodā neilgi pirms un pēc tās, jo ar ziediem tiek apdāvinātas teju visas pazīstamās sievietes - mīļotā sieviete, radinieces un kolēģes.

Tikmēr Ķīnā daudzas sievietes 8. martā var strādāt tikai pusi darba dienas. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka ne visi darba devēji šo valdības ieteikumu ievēro.

Itālijā sievietēm šajā dienā dāvina mimozas ziedu. Šīs tradīcijas izcelsme nav skaidri zināma, taču tiek uzskatīts, ka tā aizsākusies Romā pēc Otrā pasaules kara.

Savukārt ASV marts ir atzīts par sieviešu vēstures mēnesi, un tajā tiek godināti sieviešu sasniegumi.

Pērn miljoniem cilvēku piedalījās demonstrācijās ASV un citās pasaules valstīm, iestājoties par sieviešu tiesībām pēc ASV prezidenta Donalda Trampa ievēlēšanas un skandāliem, kas bija saistīti ar viņa ierakstīto atzīšanos seksuālā uzmācībā. Aizvadītajā gadā arī šovbiznesa industriju satricināja Holivudas producenta Hārvija Vainstīna skandāls un aizsākās globālā kustība «#MeToo» pret seksuālu uzmākšanos.

Šogad Starptautiskās sieviešu dienas tēma ir «#PressForProgress» jeb «pieprasi progresu».

2018. gadā vairākās ASV pilsētās notika demonstrācijās, kurās protestētāji nostājās pret Trampu un mudināja sievietes piedalīties gaidāmajās ASV vispārējās vēlēšanās, kurās izraudzīsies jauno ASV Pārstāvju palātas un Senāta sastāvu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu