Ar ietekmētu mediju saturu Putina konkurenti kļūst par viņa atbalstītājiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tā kā vairuma Krievijas mediju saturs tiek ietekmēts, Krievijas prezidenta vēlēšanās Vladimiram Putinam opozīcijā esošie konkurenti tiek pārveidoti par viņa ietekmi veicinošiem atbalstītājiem, tā uzskata Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors.

«Mans personīgais viedoklis ir, ka Ksenijas Sobčakas un Grigorija Javlinska dalība vēlēšanās tikai palīdz Vladimiram Putinam. Jā, viņiem ir tiesības piedalīties un paust savu vēstījumu, bet ir zināms, kā tiek veidotas ziņas Krievijas televīzijas kanālos. Piemēram, Javlinskim ļauj runāt par dzīvnieku tiesību aizsardzības jautājumiem, kas, protams, nav mazsvarīgs jautājums, taču domāju, ka Krievijā ir daudzi citi svarīgāki un sāpīgāki jautājumi,» uzsver Andis Kudors.

Diskusijā «Krievijas prezidenta vēlēšanas» neviens neloloja ilūzijas par gaidāmo vēlēšanu godīgumu un to, kas tajās uzvarēs. Centra izpilddirektors akcentē: lai kādu procesu varētu saukt par vēlēšanām, tām jābūt brīvām un godīgām. Viens no principiem ir arī nodrošināt iespēju periodos starp vēlēšanām visiem kandidātiem medijos uzrunāt tautu, bet Krievijā šādas iespējas nav.

Lai arī tas var izklausīties absurdi, bet pat Vladimiram Putinam ir būtiska vēlētāju aktivitāte prezidenta vēlēšanās, kas norisināsies jau 18. martā. «Arī autoritatīvie līderi uztraucas par reitingiem. Tu kontrolē varu, taču vienlaikus uztraucies, vai ir pietiekams sabiedrības atbalsts, jo elitei ir jāzina, ka neviens nedrīkst pret viņu nostāties. Ja būs sabiedrības atbalsts, elite apzināsies, ka vienā dienā viņš var sapulcēt cilvēkus ārā, kas aizslaucīs tos, kas ir pret viņu,» tā šo fenomenu skaidro Andis Kudors.

Jaunā paaudze ne tikai Latvijā, bet arī Krievijā vairs nepatērē tradicionālos medijus, kas vedina domāt par politiskās ietekmes mazināšanos, taču Putina komanda jau preventīvi sekojot līdzi norisēm un iespējām uzrunāt arī nākotnes vēlētājus. «Būt internetā Krievijā vēl nenozīmē, ka ir pieejama objektīva informācija, jo arī to sociālajos tīklos ietekmē televīzijas. Taču jaunieši aizvien biežāk ir gatavi ignorēt Putina vēstījumus, un viņus interesē Alekseja Navaļnija revolucionārais gars, un tas ir protesta potenciāls nākotnei,» atklāj centra pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu