Lietuvas tieslietu ministre pēc prezidentes kritikas atkāpjas no amata

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Lietuvas tieslietu ministre Milda Vaiņute, kuras darbību kritizējusi prezidente Daļa Grībauskaite, nolēmusi atkāpties no amata. Par to pēc Vaiņutes otrdien notikušās tikšanās ar premjerministru Sauļu Skverneli informēja valdības preses dienests.

«Es saprotu un cienu ministres lēmumu šajā situācijā. Esmu viņai pateicīgs par darbu un sāktajām būtiskajām reformām, kuras ilgus gadus neviens nemēģināja īstenot, lai gan patiešām lieliski zināja par senajām problēmām Reģistru centrā, cietumu sistēmā un citās jomās,» sacīja Skvernelis.

Jau ziņots, ka pirmdien demisionēja tieslietu viceministrs Raimonds Bakšis, kam izteiktas apsūdzības mēģinājumos bremzēt centienus atklāt pārkāpumus ieslodzījuma vietu sistēmā.

Savukārt Grībauskaite atkārtoti izteica šaubas par Vaiņutes kompetenci.

Apsūdzības Bakšim pagājušajā nedēļā preses konferencē izteica bijusī Ieslodzījuma vietu departamenta darbiniece Rasa Kazēniene, kas tagad strādā Tieslietu ministrijā. Viņa norādīja, ka Bakšis savulaik iebildis pret ierosinājumu vērsties pie tiesībsargāšanas iestādēm par situāciju Pravienišķu labošanas iestādē, turklāt tas noticis ministres klātbūtnē.

Viceministrs visas apsūdzības kategoriski noliedza, uzsverot, ka aktīvi centies pārkārtot ieslodzījuma vietu sistēmu. Viņš skaidroja, ka Kazēnienes pieminētajā gadījumā aicinājis pagaidīt audita beigas, lai tiesībsargāšanas iestādes netraucētu šo procesu. Vienlaikus Bakšis norādīja, ka šādā situācijā vairs nevar turpināt darbu.

Premjera padomnieks korupcijas apkarošanas jautājumos Skirmants Maļinausks savukārt apgalvoja, ka viceministrs izmantojis savu ietekmi, lai bremzētu atklātuma procesus. Iepriekš viņš arī paziņoja, ka pats pametīšot premjera komandu, ja Bakšis neatkāpsies.

Grībauskaite, kas jau 28.februārī kritizēja Vaiņuti par «nespēju kontrolēt situāciju ministrijā», pirmdien žurnālistiem paziņoja, ka tieslietu ministre netiek galā ar pienākumiem un «demonstrē politisku mazspēju».

Skvernelis pirmdien uzsvēra, ka Vaiņute ir sākusi pārkārtojumus ieslodzījuma vietu sistēmā, bet vienlaikus atgādinājis, ka nopietnas problēmas ieslodzījuma vietās un visā penitenciārajā sistēmā pastāvējušas vēl pirms tagadējās ministres stāšanās amatā.

«Tās ir iesīkstējušas problēmas, (..) kur plaukst padomju subkultūras modificētā lietuviskā versija, liekot jautāt, kas pārvalda ieslodzījuma vietas - vai administrācija, vai formāla administrācija, vai iepriekš problēmas tika risinātas? Šī ministre problēmas sāka risināt, un varam diskutēt, vai sekmīgi, bet līdz tam tās tika ignorētas,» izteicās premjers.

Viņš diezgan atzinīgi vērtēja arī demisionējušā viceministra veikumu, norādot, ka nesaista to ar koruptīvām darbībām.

Kā izteicās valdības vadītājs, viņam nav informācijas, ka ministrijas vadība būtu izdarījusi politisku spiedienu uz darbiniekiem jautājumā par ieslodzījuma vietu sistēmas auditu, bet visi atzinumi nodoti tiesībsargāšanas iestādēm.

«Rīt tiksimies un vērtēsim, vai viņa var strādāt, vai manipulācijas ir bijušas vai nē,» viņš sacīa.

Pati Vaiņute, pirmdien jautāta, vai pēc prezidentes kritikas atkāpsies no amata, atbildējusi, ka nav pieņēmusi lēmumu

«Uzskatu, ka es kontrolēju situāciju, bet, protams, par kritiku vienmēr pateicamies, tā ļoti palīdz darboties,» viņa sacīja.

Kā norādīja ministre, Ieslodzījuma vietu departamentā tiek veikti pārkārtojumi, taču iespējams, tie nenotiek tik strauji, kā varētu vēlēties. «Tas noteikti nenotiks gada laikā,» viņa piebilda.

Vaiņuti, kas nav nevienas partijas biedre, darbam valdībā deleģēja Sociāldemokrātiskā partija, kas vairs nav valdošajā koalīcijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu