Donori Irākas atjaunošanai sola vairāk nekā $10 miljardus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskajā finanšu donoru konferencē trešdien Kuveitas galvaspilsētā pasaules valstis karā ar džihādistu grupējumu «Islāma valsts» cietušās Irākas atjaunošanai solīja atvēlēt vairāk nekā desmit miljardus dolāru.

(Papildināta ziņa.)

Kuveitas emīrs solīja atvēlēt divus miljardus dolāru. Viens miljards tiks nodrošināts aizdevumu formā, bet pārējā summa tiks investēta projektos, sacīja emīrs Šeihs Sabahs al Ahmads as Sabahs.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu aizdevumos un investīcijās solīja piecus miljardus dolāru.

Saūda Arābija atvēlēs vienu miljardu dolāru investīciju projektiem, bet pusmiljardu - Irākas eksporta atbalstam.

Katara solīja atvēlēt vienu miljardu aizdevumiem un investīcijām, bet Apvienotie Arābu Emirāti - pusmiljardu investīcijām.

Šīs summa kopā ar Eiropas Savienības 495 miljoniem un Austrālijas 100 miljoniem dolāru donoru konferences trešajā un pēdējā dienā sastāda vairāk nekā 10 miljardus dolāru.

Bagdāde apgalvo, ka tai pēc trīs gadu kara ar džihādistu grupējumu «Islāma valsts» nepieciešami teju 90 miljardi dolāru, lai atjaunotu izpostītās ēkas, skolas, slimnīcas un citus infrastruktūras objektus.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Grupējums cenšas nostiprināties arī Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu