«Diezgan stilīgi!» Atklāti Obamu pāra oficiālie portreti

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien Vašingtonā tika atklāti bijušā ASV pirmā pāra - Baraka un Mišelas Obamu - oficiālie portreti. Pasākums «Smithsonian» Nacionālajā portretu galerijā ir tradīcija, ko ievēro gandrīz visi bijušie ASV valsts galvas, ziņo raidorganizācija CNN.

Obamu portretu svinīgā atklāšana bija starp gaidītākajām, galvenokārt izvēlēto mākslinieku dēļ.

Bijušais prezidents izvēlējās Jeila Universitāti absolvējušo gleznotāju Kehindi Vailiju. Viņš pazīstams ar to, ka glezno pazīstamas afroamerikāņu personības vecmeistaru stilā, taču uz koša, neparasta fona.

Foto: EPA/Scanpix

«Diezgan stilīgi!» savu oficiālo portretu novērtēja Obama. Viņš tajā attēlots ar sakrustotām rokām sēžam krēslā uz krāsaina lapu un ziedu fona.

«Es centos pierunāt, lai man uzglezno mazāk sirmo matu, taču Kehindes mākslinieciskais godaprāts neļāva viņam to darīt. Palūdzu mazākas ausis, bet arī to viņš atteicās darīt,» atklāšanas ceremonijā jokoja Obama.

Vailijs ir pirmais afroamerikāņu mākslinieks, kurš radījis oficiālo prezidenta portretu, kas tiks izvietots Nacionālajā portretu galerijā.

Lai izveidotu portretu, Vailijs uzņēma tūkstošiem Obamas fotogrāfiju un vadījās pēc tām. Parasti prezidenti vairāku mēnešu garumā tiekas ar mākslinieku un pozē tam.

Foto: EPA/Scanpix

«Sākšu ar to, ka vēlreiz pateikšu - oho,» pēc auduma pārklāja noņemšanas no gleznas sacīja Mišela Obama.

Viņas portreta autore ir Baltimorā dzīvojošā Eimija Šeralda - afroamerikāniete ar atpazīstamu māksliniecisko rokrakstu. Savos darbos viņa bieži aizskar tādas tēmas kā sociālais taisnīgums.

Mišela Obama uzgleznota garā, rakstainā kleitā un ar domīgu skatienu. Viņa runā pieminēja iespaidu, kādu Šeraldas darbs atstās uz melnādainām meitenēm un jaunietēm. «Viņas redzēs, ka šajā dižajā Amerikas institūcijā karājas attēls ar sievieti, kas izskatās tāpat kā viņas. Es zinu, ka tas atstās iespaidu uz viņu dzīvēm, jo arī es biju viena no šīm meitenēm,» teica bijusī pirmā lēdija.

Obamu pāris izskatīja vairāk nekā 20 mākslinieku portfolio, līdz izlēma par labu Vailijam un Šeraldai.

Baraka Obamas portrets atradīsies Nacionālās portretu galerijas prezidentu zālē, bet Mišelas Obamas glezna būs apskatāma citā zālē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu