EK aicina Turciju atturēties no draudiem Kiprai

LETA/EUOBSERVER
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Komisija (EK) pirmdien aicinājusi Turciju atturēties no draudiem Kiprai, kuras centienus apgūt savas piekrastes ūdeņos esošās plašās gāzes iegulas Ankara uzskata par nepieņemamiem.

EK preses pārstāve norādīja, ka Turcijai jāsaglabā labas attiecības ar kaimiņiem un tā nedrīkst draudēt vai vērsties pret kādu no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Viņa uzsvēra, ka Turcijas uzvedība «kaitē labām kaimiņattiecībām un domstarpību mierīgai atrisināšanai».

Kipra pati vēlas apgūt savas piekrastes ūdeņos esošās gāzes iegulas, pret ko iebilst Turcija, kas 1974.gadā okupēja salas ziemeļu trešdaļu.

Kopš tā laika Kipra ir sadalīta.

Starptautiski atzītā grieķu pārvaldītā salas daļa 2004.gada maijā pievienojās ES, bet Turcijas okupēto salas daļu starptautiskā sabiedrība uzskata par Kipras Republikas sastāvdaļu.

Spriedze saasinājās pagājušajā piektdienā, kad Turcijas karakuģi apturēja Itālijas uzņēmumam ENI platformu ar urbšanas iekārtu, neļaujot to nogādāt vietā, kur plānots veikt urbumu dabasgāzes ieguvei.

Turcijas armija paziņoja, ka apturējusi platformu militāro mācību dēļ, ko tā rīko šajā Vidusjūras daļā, kas skar arī Kipras īpašajā ekonomiskajā zonā esošos ūdeņus.

Saskaņā ar ES un ANO noteikumiem valstīm īpašajās ekonomiskajās zonās ir īpašas tiesības uz ekonomisku darbību. Taču Turcija neatzīts Kipras īpašo ekonomisko zonu, jo tajā neesot ņemtas vērā Kipras ziemeļdaļas intereses.

Tiek uzskatīts, ka šajā jūras zonā ir bagātas naftas un dabasgāzes iegulas.

Turcijas valdība svētdien nosodīja Kipru par «vienpusēju» urbšanu, savukārt Kipras prezidents Niks Anastasiadis paziņoja, ka «Turcijas rīcība pārkāpj starptautiskās tiesības».

Anastasiadis uzstāja, ka valdība spers nepieciešamos soļus, bet piebilda, ka viņš vēlas izvairīties no visa, kas varētu saasināt krīzi.

Savukārt Itālijas valdība pirmdien paziņoja, ka seko līdzi situācijai un spers «visus iespējamos diplomātiskos soļus, lai problēmu atrisinātu».

Februāra sākumā Anastasiadis tika pārvēlēts prezidenta amatā, raisot cerības, ka varētu atsākties atkalapvienošanās sarunas starp viņu un Ziemeļkipras līderi Mustafu Akindži.

Turcijas kuģi regulāri patrulē Vidusjūras austrumos, lai radītu spiedienu uz Kipru un naftas kompānijām. Taču piektdienas manevrs, bloķējot urbšanas platformu, bija līdz šim nepieredzēts solis, norāda tīmekļa medijs «EUobserver».

Turcijas ES lietu ministram Emeram Čelikam šonedēļ Sofijā plānota tikšanās ar Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministriem un ES augstāko pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīni. Sagaidāms, ka sarunās tiks apspriests arī Kipras jautājums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu