Polijas prezidents sola pārskatīt likumprojektu, kas paredz cietumsodu par «poļu nāves nometņu» pieminēšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Polijas prezidents Andžejs Duda svētdien pēc Izraēlas iebildumiem solīja pārskatīt parlamenta apakšpalātas atbalstīto likumprojektu, kas paredz cietumsodu par poļu tautas apmelošanu, saucot Otrā pasaules kara laikā Polijas teritorijā nacistu ierīkotās nāves nometnes par «poļu nāves nometnēm».

Prezidents paziņoja, ka piedāvās savu novērtējumu pēc rūpīgas analīzes, kad parlaments būs pabeidzis savu darbu.

Izraēla uzskata, ka likumprojekts varētu atvērt durvis holokaustā izdzīvojušo sodīšanai par liecībām, ja tās attieksies uz poļu dalību kara noziegumos, ziņu aģentūrai PAP norādīja Izraēlas vēstniece Polijā Anna Azari.

Lai arī Izraēlas valdība iestājas pret likumprojektu, tā arī «saprot», kas veidoja nāves nometnes, un «tie nebija poļi», piebilda vēstniece.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sestdien iebilda pret Polijas Seima atbalstīto likumprojektu.

«Mēs neciešam patiesības izkropļošanu un vēstures pārrakstīšanu vai holokausta noliegšanu,» paziņoja Netanjahu.

Viņš pēc tam telefonsarunā apspriedās ar Polijas premjerministru Mateušu Moravecki, un abi vienojušies «nekavējoties sākt dialogu», pavēstīja Netanjahu birojs.

Likumprojekts ir reakcija uz ārvalstu mediju praksi pēdējos gados dēvēt Aušvicu un pārējās nometnes par «poļu nāves nometnēm».

Daudzi lielie mediji ir aizlieguši šādas frāzes, taču tās tik un tā parādās ārvalstu medijos un arī amatpersonu paziņojumos.

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama 2012.gadā, šādi izsakoties, nopietni aizskāra poļu jūtas.

Poļi bažījas, ka šādas frāzes var dažiem cilvēkiem, sevišķi jauniešiem, likt kļūdaini secināt, ka poļi bijuši iesaistīti šo nometņu vadīšanā.

Likumprojekts paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu par šādām frāzēm.

Likumprojektu piektdien apstiprināja Polijas parlamenta apakšpalāta Seims. Lai likumprojekts iegūtu likuma spēku, tam vēl nepieciešama apstiprināšana parlamenta augšpalātā Senātā un valsts prezidenta paraksts.

Likumprojekta kritiķi norāda, ka šāda likuma īstenošana ārpus Polijas būtu neiespējama un Polijā tas negatīvi ietekmētu diskusijas par vēsturi un vārda brīvību.

Lai gan likumprojektā norādīts, ka tas nav attiecināms uz pētniekiem vai akadēmiskiem darbiem, kritiķi joprojām uzskata to par bīstamu soli.

Oponenti sevišķi bažījas, ka tas varētu kavēt tādu jautājumu izpēti, ko nelabprāt cilā Polijas nacionālistiski noskaņotās varasiestādes, piemēram, jautājumu par poļiem, kuri Otrā pasaules kara laikā šantažēja ebrejus vai nodeva tos nacistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu