Tramps pēc Kabulas sprādziena aicina uz «apņēmīgu rīcību» pret talibiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/EPA

ASV prezidents Donalds Tramps sestdien aicināja uz «apņēmīgu rīcību» pret islāmistu grupējumu «Taleban» pēc tam, kad talibu sarīkotā sprādzienā Afganistānas galvaspilsētā Kabulā sestdien tika nogalināti vismaz 95 cilvēki un ievainoti 158.

«Es nosodu šodienas nicināmo automašīnas uzspridzināšanu Kabulā, kas prasīja desmitiem nevainīgu civiliedzīvotāju dzīvības un simtiem ievainoja. Šis slepkavīgais uzbrukums atjauno mūsu un mūsu afgāņu partneru apņēmību,» sacīja Tramps savā paziņojumā.

«Tagad visām valstīm vajadzētu apņēmīgi rīkoties pret talibiem un teroristu infrastruktūru, kura viņus atbalsta.»

Afganistāna ir ieslīgusi karadarbībā, kopš ASV 2001.gada oktobrī iebruka šajā valstī, sākot «karu pret terorismu».

«Talibu nežēlība negūs virsroku,» piebilda Tramps.

«ASV ir apņēmušās nodrošināt Afganistānu, kas būtu brīva no teroristiem, kuri varētu uzbrukt amerikāņiem, mūsu sabiedrotajiem un katru, kas nepiekrīt viņu ļaunajai ideoloģijai.»

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons nosodīja «bezjēdzīgo» uzbrukumu un uzstāja, ka nevar būt «nekāda iecietība pret tiem, kas atbalsta teroristu grupējumus vai piedāvā tiem patvērumu».

Terorists pašnāvnieks uzbrukuma sarīkošanai izmantoja ar sprāgstvielām piekrautu ātrās palīdzības automašīnu, pavēstīja Iekšlietu ministrijas pārstāvis.

Sprādziens nogranda netālu no vecās Iekšlietu ministrijas ēkas pilsētas rajonā, kur atrodas vairākas nozīmīgas valdības iestādes, kā arī Eiropas Savienības (ES) pārstāvniecība.

ES delegācijas locekļi sprādzienā cietuši nav, aģentūrai AFP pavēstījusi kāda amatpersona.

Talibu runasvīrs Zabihulla Mudžahids paziņoja, ka grupējums uzņemas atbildību par uzbrukumu, un tas esot bijis vērsts pret policijas konvoju.

«Ātrās palīdzības automašīnas izmantošana par ieroci pret civiliedzīvotājiem parāda talibu necilvēcīgo necieņu pret Afganistānas tautu un visiem tiem, kas strādā, lai nestu mieru šai valstij,» sacīja Tilersons. Viņš piebilda, ka ar šo uzbrukumu ir pārkāptas «starptautiskās pamata normas».

«Visām valstīm, kas atbalsta mieru Afganistānā, ir pienākums apņēmīgi rīkoties, lai apturētu talibu vardarbības kampaņu.»

Lai gan Tilersons nenosauca konkrētas valstis, Vašingtona ir vairākkārt apsūdzējusi Pakistānu nolaidībā, veicot represijas pret tādiem kaujinieku grupējumiem kā «Taleban» vai tā sabiedroto «Haqqani».

Tramps kādā Jaungada tvītā kritizēja Pakistānu, apsūdzot šo seno ASV sabiedroto «melu un viltus» izmantošanā, lai iegūtu ASV palīdzību, vienlaikus dodot patvērumu teroristiem.

ASV janvāra sākumā apturēja drošības palīdzības sniegšanu simtiem miljonu dolāru apmērā Pakistānas bruņotajiem spēkiem, pieprasot «izlēmīgu rīcību» pret talibu kaujinieku grupējumiem, kas bāzējušies šajā valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu