Polijas likumdevēji atbalsta cietumsodu par «poļu nāves nometņu» pieminēšanu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Polijas parlamenta apakšpalāta piektdien apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz cietumsodu par poļu tautas apmelošanu, saucot Otrā pasaules kara laikā Polijas teritorijā nacistu ierīkotās nāves nometnes par «poļu nāves nometnēm».

Likumprojekts ir reakcija uz ārvalstu mediju praksi pēdējos gados dēvēt Aušvicu un pārējās nometnes par «poļu nāves nometnēm».

Daudzi lielie mediji ir aizlieguši šādas frāzes, taču tās tik un tā parādās ārvalstu medijos un arī amatpersonu paziņojumos.

Bijušais ASV prezidents Baraks Obama 2012.gadā šādi izsakoties nopietni aizskāra poļu jūtas.

Poļi bažījas, ka šādas frāzes var dažiem cilvēkiem, sevišķi jauniešiem, likt izdarīt kļūdainu secinājumu, ka poļi bijuši iesaistīti šo nometņu vadīšanā.

Likumprojekts paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu par šādām frāzēm.

Tagad par likumprojektu notiks balsojums Senātā. Ja arī tur likumprojekts tiks apstiprināts, tam vēl būs nepieciešams prezidenta paraksts, lai iegūtu likumu spēku.

Likumprojekta kritiķi norāda, ka šāda likuma īstenošana ārpus Polijas būtu neiespējama, un Polijā tas negatīvi ietekmētu diskusijas par vēsturi un vārda brīvību.

Lai gan likumprojektā norādīts, ka tas nav attiecināms uz pētniekiem vai akadēmiskiem darbiem, kritiķi joprojām uzskata to par bīstamu soli.

Oponenti sevišķi bažījas, ka tas varētu kavēt tādu jautājumu izpēti, ko nelabprāt cilā Polijas nacionālistiski noskaņotās varasiestādes, piemēram, jautājumu par poļiem, kuri Otrā pasaules kara laikā šantažēja ebrejus vai nodeva tos nacistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu