Tramps piedāvā plānu par pilsonības piešķiršanu 1,8 miljoniem nelegālu imigrantu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SHAWN THEW / EPA

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija ceturtdien piedāvāja Kongresam jaunu imigrācijas plānu, kas paredz iespēju piešķirt pilsonību 10 līdz 12 gadu laikā 1,8 miljoniem tā saukto sapņotāju – imigrantu, kas ASV nelegāli ievesti bērnībā.

Trampa visaptverošais plāns, kas tiks oficiāli prezentēts nākamnedēļ, ietver arī «zaļo karšu loterijas» programmas atcelšanu un paplašinātas ģimeņu apvienošanās jeb tā sauktās «ķēdes migrācijas» ierobežošanu.

Saskaņā ar šo plānu Kongresam arī jāpiešķir 25 miljardu ASV dolāru budžets «trasta fondam» mūra uzcelšanai uz robežas ar Meksiku. Šāda mūra uzcelšana ar mērķi samazināt imigrāciju bija viens no galvenajiem Trampa vēlēšanu kampaņas solījumiem.

«Iekšzemes drošības ministrijai ir vajadzīgi instrumenti nelegālo imigrantu atvairīšanai, iespēja izraidīt indivīdus, kas nelegāli ierodas ASV, un svarīgākās pilnvaras, kas nepieciešamas nacionālās drošības aizsardzībai,» žurnālistiem paziņoja Baltā nama augsta amatpersona.

Baltā nama piedāvājums piešķirt pilsonību «sapņotājiem» ir daudz plašāks, nekā bija gaidīts. Iepriekš bija prognozēts, ka šāda iespēja attieksies tikai uz 690 000 gados jaunu imigrantu, kas ir reģistrēti programmā «Attiecībā uz bērnībā ieceļojušajiem atliktie pasākumi» (DACA).

Apmaiņā pret šādu pretimnākšanu Tramps aicina Kongresu apgrūtināt legālo imigrāciju nākotnē, kā arī palielināt Iekšzemes drošības ministrijas instrumentu klāstu un finansējumu pasākumiem pret nelegālajiem migrantiem, kuru skaits ASV tiek lēsts ap 11 miljoniem.

Šis priekšlikums nekavējoties izraisīja sašutumu no demokrātu puses, kuri vairākas nedēļas cīnījušies pret republikāņiem un Trampu imigrācijas jautājumā.

«25 miljardi dolāru kā izpirkums par «sapņotājiem» kopā ar legālās imigrācijas samazināšanu un deportāciju palielināšanu nav uztverami nopietni,» sacīja Pārstāvju palātas loceklis demokrāts Luiss Gutjerress.

««Sapņotājus» tur par ķīlniekiem republikāņi, kas grib piesaistīt jebkādu risinājumu viņu ekstrēmistiskajai imigrācijas politikai,» teica cits demokrātu kongresmenis Džerolds Nadlers.

ASV kongresmeņi vairākus mēnešus ir mēģinājuši panākt kompromisu par «sapņotāju» statusu. Strupceļš šajā jautājumā nesen noveda līdz federālās valdības darba daļējai apturēšanai uz trim dienām.

Pirmdien panākot vienošanos par valdības finansēšanu līdz 8.februārim, Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels paziņoja, ka Kongresa mērķis ir līdz 8.februārim panākt vienošanos imigrācijas jautājumā. Ja vienošanās netiktu panākta šajā termiņā, tad par šo jautājumu debatētu Senāts.

DACA, kuru 2012.gadā ar izpildrīkojumu ieviesa toreizējais ASV prezidents Baraks Obama, aizsargā no deportācijas tā sauktos sapņotājus.

Tramps septembrī paziņoja par DACA atcelšanu, bet atlika sava lēmuma īstenošanu līdz martam, dodot iespēju Kongresam izstrādāt ilgstošu risinājumu šai problēmai.

Demokrāti pagājušonedēļ mēģināja piesaistīt DACA problēmas risinājumu federālās valdības finansēšanai, bet republikāņi to noraidīja, un domstarpības noveda līdz valdības darba apturēšanai no sestdienas līdz pirmdienai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu