ASV vēlas panākt «Al Qaeda» atbalstīšanā apsūdzēta Vācijas pilsoņa izdošanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Savienotās Valstis vēlas panākt, ka tām tiek izdots Vācijas pilsonis Kristians Gančarskis, kurš savulaik atbalstīja teroristu organizācijas «Al Qaeda» līderi Osamu bin Ladenu un palīdzēja sagatavot teroraktus, liecina ASV Tieslietu ministrijas trešdien publiskotās apsūdzības.

Poļu izcelsmes Vācijas pilsonis Gančarskis jau vairāk nekā 15 gadus atrodas ieslodzījumā Francijā, kur tika notiesāts citā terorisma lietā.

Tiek uzskatīts, ka viņš regulāri sazinājās ar «Al Qaeda» līderiem pirms 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV.

Gančarskis sniedza viņiem informāciju un tehnoloģisko atbalstu, lai «Al Qaeda» varētu uzbrukt ASV armijai un tās sabiedrotajiem, paziņoja prokurors Dana Boente.

Gančarskis, kurš pārgājis islāmā, apsūdzēts vairākos punktos, tostarp par sazvērestību ar mērķi nogalināt ASV pilsoņus, atbalsta sniegšanu teroristiem un teroristiskai organizācijai.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka Gančarskis laikā no 1999.gada līdz 2001.gada vismaz piecas reizes devās no Vācijas uz Pakistānu un Afganistānu, kur tikās ar bin Ladenu un citiem teroristiem, kuri plānoja un īstenoja teroraktus, sākot no ASV vēstniecību spridzināšanām Austrumāfrikā un beidzot ar 11.septembri.

Pagājušajā nedēļā Gančarskis ar šķērēm ievainoja trīs cietuma apsargus.

2009.gadā Francijas tiesa piesprieda Gančarskim 18 gadu cietumsodu par viņa lomu teroraktā Tunisijā, kur tika uzspridzināta sinagoga, nogalinot 21 cilvēku, tostarp 14 tūristus no Vācijas.

11.septembra teroraktu laikā Gančarskis atradās Vācijā. Viņš vēlāk ļāva noprast, ka jau iepriekš zinājis par šo uzbrukumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu