Mogerīni: Irānas kodolvienošanās darbojas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni ceturtdien paziņoja, ka ar Irānu panāktā kodolvienošanās darbojas, lai arī ASV prezidents Donalds Tramps ir apsvēris iespēju atkārtoti Teherānai piemērot sankcijas.

«Vienošanās darbojas, tā sasniedz galveno mērķi, kas ir Irānas kodolprogrammas iegrožošana un cieša uzraudzība,» pēc sarunām ar Irānas ārlietu ministru Mohammadu Džavadu Zarifu, kā arī Francijas, Lielbritānijas un Vācijas ārlietu ministriem Briselē uzsvēra Mogerīni.

«Būtiski, lai visas puses turpina ievērot līguma noteikumus,» piebilda Francijas ārlietu ministrs Žans Īvs Ledriāns, uz vienošanās pildīšanu aicinot arī Savienotās Valstis.

«Es nedomāju, ka kāds līdz šim ir radījis labāku alternatīvu, (..) lai liegtu Irānai turpināt virzīties uz militāru kodolspēju iegūšanu,» norādīja Lielbritānijas ārlietu ministrs Boriss Džonsons.

Zarifs tikmēr uzsvēra, ka Irānas solījums ierobežot savu kodolprogrammu ir atkarīgs no tā, vai ASV pildīs vienošanās nosacījumus.

ES, Francija, Lielbritānija un Vācija «pilnībā apzinās, ka Irānas lēmums pildīt vienošanos [ir] atkarīgs no tā, vai to pilnībā ievēros ASV», pēc sarunām tviterī rakstīja Zarifs.

Apspriedē valdījusi «spēcīga vienprātība», ka Irāna ievēro vienošanās nosacījumus, uzsvēra ministrs.

Zarifs arī norādīja, ka Irānas tautai ir «visas tiesības uz visām tās dividendēm» un ikviens mēģinājums graut vienošanos ir nepieņemams.

Atšķirībā no ASV, kas vēlas pārskatīt kodolvienošanos, ES uzstāj uz vienošanās īstenošanas turpināšanu.

2015.gadā noslēgtā kodolvienošanās paredz starptautisko sankciju atcelšanu un Irānas kodolprogrammas ierobežošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu