Tramps šomēnes apmeklēs Pasaules ekonomikas forumu Davosā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARY F. CALVERT / REUTERS

ASV prezidents Donalds Tramps apmeklēs šāgada Pasaules ekonomikas forumu, kas no 23. līdz 26. janvārim notiks Šveices kalnu kūrortpilsētā Davosā, otrdien apstiprināja Baltā nama administrācija.

60 valstu līderi un vairāki simti globālā biznesa administratoru tiksies forumā, kura šāgada temats «Kopīgas nākotnes radīšana sašķeltā pasaulē» («Creating a Shared Future in a Fractured World») ir krasā pretstatā Trampa politikai «Amerika vispirms» («America First») tirdzniecības, vides un drošības jomās.

«Prezidents apsveic iespējas izvirzīt savu «Amerika vispirms» darba kārtību pasaules līderiem,» e-pastā ziņu aģentūrai DPA pavēstīja viņa preses sekretāre Sāra Sandersa.

Viņa piebilda, ka Tramps «ar prieku gaida, kad varēs reklamēt savu politiku amerikāņu uzņēmumu, rūpniecības nozaru un strādnieku stiprināšanai».

Foruma organizētāji atzinīgi novērtēja Trampa piedalīšanos kā iespēju «gūt tiešu perspektīvu par ASV politiskajām un ekonomiskajām prioritātēm».

Trampam līdzi uz Davosu dosies svarīgākie viņa valdības ministri un ASV kongresmeņu delegācija, paziņoja foruma organizētāji.

Tramps un viņa izraudzītie valdības locekļi pērn nepiedalījās Davosas forumā, kas notika dažas dienas pirms viņa inaugurācijas. Trampa prombūtne ļāva forumā izvirzīties Ķīnas prezidentam Sji Dziņpinam ar spēcīgu daudzpusējās tirdzniecības aizstāvību.

Tramps būs otrais ASV prezidents, kurš apmeklējis Davosas forumu. Pirms viņa to izdarīja tikai Bils Klintons 2000.gadā.

Klintons 2000.gadā šajā forumā reklamēja brīvo tirdzniecību kā ceļu attīstības veicināšanai, savukārt Tramps sliecas uz izolacionistisku tirdzniecības politiku.

Ir gaidāms, ka starp foruma viesiem būs Francijas prezidents Emanuels Makrons, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, Jordānijas karalis Abdallāhs II un vairāku arābu valstu ārlietu ministrs.

Ir gaidāma arī Pakistānas premjerministra Šahida Hakana Abasi piedalīšanās. Tramps kādā Jaungada tvītā apsūdzēja Pakistānu «melu un viltus» izmantošanā, savukārt ASV Valsts departaments draudēja iesaldēt gandrīz visu ASV drošības palīdzību Pakistānai, ja tā nerīkosies pret teroristu grupējumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu