Abass sola nepieņemt ASV plānus Tuvo Austrumu miera procesā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass piektdien Parīzē paziņojis, ka vairs nepieņems Vašingtonas plānus Tuvo Austrumu miera procesā, tāpēc ka ASV prezidents Donalds Tramps atzinis Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Abass uzsvēra, ka Savienotās Valstis «vairs nav godīgs vidutājs miera procesā», un palestīnieši «vairs no Savienotajām Valstīm nepieņems nevienu plānu šī tendenciozā gara dēļ».

Pēc sarunām ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu Abass aicināja Parīzi un Eiropu uzņemties lielāku lomu miera procesā.

Makrons centās nepieslieties nevienai pusei, norādot, ka «amerikāņu kļūdījās, vēloties vienpusēji vadīt no tālienes situāciju, kuras risinājums ir izraēliešu un palestīniešu rokās».

Jau vēstīts, ka ANO Ģenerāla asambleja ceturtdien ārkārtas sēdē ar 128 balsīm pret deviņām pieņēma rezolūciju, ar kuru noraidīts Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

ASV pirmdien uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai Jeruzalemes jautājumā, kurā visām valstīm pausts aicinājums atturēties no vēstniecību atvēršanas Jeruzalemē.

Trampa lēmums, kas paredz arī pārcelt no Telavivas uz Jeruzalemi ASV vēstniecību Izraēlā, izpelnījies plašu kritiku un izraisījis protestus islāma pasaulē.

Rietumu līderi uzsvēruši, ka Jeruzalemes statusa jautājums ir jārisina Izraēlas un palestīniešu sarunās, kā arī pauduši bažas par šī lēmuma ietekmi uz stabilitāti reģionā un miera procesa gaitu.

Arābu un musulmaņu līderi Trampa lēmumu nosodījuši un brīdinājuši par iespējamiem pretsoļiem.

Protesta akcijas pret šo lēmumu notikušas palestīniešu teritorijās, kā arī Ēģiptē, Jordānijā, Libānā, Malaizijā, Indonēzijā, citās musulmaņu valstīs un reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu