Hondurasas opozīcija aicina uz protestiem pret vēlēšanu rezultātiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Hondurasas kreisā spārna opozīcija trešdien aicinājusi savus atbalstītājus protestēt, lai apstrīdētu līdzšinējā valsts galvas Huana Orlando Ernandesa uzvaru novembrī notikušajās vēlēšanās. Dedzinot automašīnu riepas, protestētāji vairākās pilsētās nobloķējuši ielas un ceļus, kas ved uz pilsētām.

Opozīcija aicinājusi ceturtdien sarīkot demonstrāciju pie armijas štāba galvaspilsētā, protestēt pie ASV vēstniecības, bet piektdien iziet pilsētu ielās visā valstī.

Hondurasas vēlēšanu iestādes par 26.novembrī notikušo prezidenta vēlēšanu uzvarētāju svētdien pasludināja Ernandesu, paziņojot, ka viņš pārspējis savu konkurentu, opozīcijas kandidātu Salvadoru Nasrallu par 1,5 procentpunktiem.

Opozīcija uzskata, ka notikusi rezultātu viltošana, un neatzīst Ernandesa uzvaru.

Nasralla apgalvo, ka patiesais vēlēšanu uzvarētājs esot viņš, un devies vizītē uz ASV, lai aizstāvētu savu viedokli, tiekoties ar ASV Valsts departamenta amatpersonām un Vašingtonā bāzētās Amerikas Valstu Organizācijas pārstāvjiem.

Tomēr Savienotās Valstis, šķiet, ir noskaņotas atbalstīt Ernandesu.

Kāda augsta ranga ASV Valsts departamenta amatpersona Vašingtonā ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka līdz šim nav manījusi neko, kas varētu grozīt Hondurasas oficiālos vēlēšanu rezultātus.

Arī Gvatemala un Kolumbija jau paziņojušas, ka atzīst Ernandesa uzvaru.

Ernandes otrdien aicināja opozīciju uz sarunām, taču opozīcija viņa aicinājumu noraidīja.

Nasralla sacīja, ka iesaistītos sarunās tikai tad, ja tajās viņš tiktu apstiprināts par vēlēšanu uzvarētāju. Viņš pieprasījis atkārtotas vēlēšanas.

Protestos pēc vēlēšanām Hondurasā nogalināti 12 cilvēki un simtiem aizturēti, trešdien paziņoja Apvienotās Nācijas, paužot bažas par «pārmērīga spēka lietošanu».

Protesti ir apturējuši satiksmi no Tegusigalpas uz Hondurasas otro lielāko pilsētu Sanpedro Sulu, kuras lidostā kopš pirmdienas atcelti vairāki avioreisi, jo lidostas darbinieki nespēj nokļūt darbavietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu