Hondurasas opozīcija pieprasa anulēt prezidenta vēlēšanu rezultātus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ORLANDO SIERRA / AFP

Hondurasas kreisā opozīcija pieprasa atzīt 26.novembrī rīkotās prezidenta vēlēšanas par nenotikušām un anulēt to rezultātus, apgalvojot, ka tie ir viltoti par labu līdzšinējam prezidentam Huanam Orlando Ernandesam.

Opozīcijas koalīcija «Alianse pret diktatūru», kas atbalsta Ernandesa galveno vēlēšanu sāncensi Salvadoru Nasrallu, piektdienas vakarā iesniedza šo prasību Augstākajam vēlēšanu tribunālam.

Par uzvarētājiem šajās vēlēšanās sevi pasludinājuši gan Ernandess, gan opozīcijas kandidāts Nasralla.

Augstākais vēlēšanu tribunāls nav paziņojis vēlēšanu uzvarētāju, tomēr tā publicētie galīgie rezultāti rāda, ka Ernandess guvis nelielu balsu pārsvaru pār Nasrallu.

Nākamajā rītā pēc vēlēšanām, kad bija saskaitīta tikai aptuveni puse balsu, tribunāls paziņoja, ka Nasralla izvirzījies vadībā, bet pēc tam 36 stundas nesniedza nekādu informāciju. Kad beidzot tika sniegtas svaigākas ziņas, Nasrallas pārsvars strauji saruka un pēc tam vadībā izvirzījās Ernandess.

Vēlēšanu tribunāls ir paziņojis, ka Ernandess ir saņēmis 42,98% balsu, bet Nasralla – 41,38%, tomēr šo rezultātu ir iespējams pārsūdzēt.

Pēc prezidenta vēlēšanām Hondurasā izcēlās vardarbīgi protesti, kas valdību pamudināja ieviest komandantstundu.

Ceturtdien, pēc tikšanās ar ASV vadošo diplomātu Hondurasā un Amerikas Valstu organizācijas dalībvalstu pārstāvjiem, vēlēšanu tribunāla vadītājs Deivids Matamoross paziņoja, ka tiks pārskaitīti tie biļeteni, kas pienāca pēc minētā 36 stundu pārtraukuma. Opozīcija apgalvo, ka šie biļeteni esot viltoti.

«Šo procesu mēs vēlamies veikt visas pasaules acu priekšā, un mēs vēlamies uzaicināt pilsonisko sabiedrību,» preses konferencē Tegusigalpā paziņoja Matamoross, acīmredzot pakļaujoties Amerikas Valstu organizācijas (AVO) spiedienam. AVO trešdien paziņoja, ka varētu pieprasīt jaunas vēlēšanas Hondurasā, ja nebūs pārliecības par vēlēšanu rezultātu ticamību.

Nasralla trešdienas vakarā paziņoja, ka vairs neatzīst vēlēšanu tribunālu, un aicināja starptautisku šķīrējtiesnesi pārraudzīt visu biļetenu pārskaitīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu