Deputāti vēlas skolām nodrošināt pieeju LNB digitālajai kolekcijai «periodika.lv»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijā šodien tika apspriests jautājums, kā nodrošināt Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) digitālās kolekcijas «periodika.lv» pieejamību skolu bibliotēkās.

Apakškomisijas sēde bija veltīta jautājumiem par iespēju nodrošināt pieeju šai kolekcijai izglītības iestāžu pedagogiem un izglītojamiem. Sanāksmē iezīmējās, ka attiecīgajām izmaiņām nepieciešami likuma grozījumi un, iespējams, apjomīgs finansējums.

Deputāti Rihards Kols (VL-TB/LNNK), Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) un Jānis Vucāns (ZZS) skaidroja, ka ierosinājuma mērķis ir nodrošināt, lai šī informācija ir pieejama skolu bibliotēkās. Kursīte-Pakule norādīja, ka skolēniem nav iespējas interesēties par dažādu autoru darbiem informācijas nepieejamības dēļ.

Kā izskanēja apakškomisijas diskusijās, pašlaik likums paredz, ka šī informācija ir pieejama LNB un publiskajās bibliotēkās. Kols norādīja, ka likumu ir iespējams mainīt, paplašinot kolekcijas pieejamību. Kultūras ministrijas (KM) Autortiesību nodaļas vadītāja Ilona Pētersone sacīja, ka par to ir nepieciešamas diskusijas.

Kā skaidroja Kols, jau pirms astoņiem mēnešiem notikušajā sēdē deputāti norādīja, ka ir jāsagatavo risinājums attiecīgo izmaiņu veikšanai. Savukārt Pētersone pauda, ka tā ir «ekstra», kam nepieciešami finanšu līdzekļi.

Biedrības «Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība» (AKKA/LAA) izpilddirektore Inese Paklone komisijas sēdē vērsa uzmanību uz vairākām situācijām, kad, publicējot periodikas izdevumus, ir jārēķinās ar autoru un viņu mantinieku aizsargātajām tiesībām. Viņa norādīja, ka konkrētā žurnālā var būt publicētas, piemēram, fotogrāfijas, kuras nepieder šim izdevumam un kuru tālāka izplatīšana ārpus žurnāla ar autortiesību turētājiem nav saskaņota.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvis Ardis Markss aicināja koncentrēties nevis uz šķēršļiem ieceres realizēšanai, bet gan uz iespējamiem risinājumiem. Deputāts Vucāns sacīja, ka viņam rodas sajūta, ka ir nepieciešams nacionāla mēroga līgums, kas paredzētu, ka valsts ir gatava autortiesību turētājiem samaksāt, lai visi var lietot nepieciešamos materiālus.

No apakškomisijas vadītājas Kursītes-Pakules sacītā izrietēja, ka no vienas puses pašlaik risinājums nav panākts, no otras puses būtu nepieciešams turpināt dialogu. IZM pārstāvis apliecināja, ka pie iespējamā risinājuma tiks strādāts kopā ar Kultūras ministriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu