ECT noraida Turcijas opozīcijas sūdzību par prezidenta pilnvaru referendumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien noraidījusi Turcijas lielākās opozīcijas partijas sūdzību par aprīlī notikušā prezidenta pilnvaru paplašināšanas referenduma rezultātiem.

ECT nolēma, ka Eiropas Cilvēktiesību konvencijas protokols, kas nosaka regulāru un brīvu parlamenta vēlēšanu rīkošanu, neattiecas uz referendumiem.

Tādēļ ECT nevar izskatīt Republikāniskās Tautas partijas (CHP) iesniegto sūdzību.

CHP apstrīdēja referenduma rezultātus, norādot uz virkni pārkāpumu, kas pieļauti balsošanas procesā, sevišķi uz vēlēšanu padomes lēmumu ņemt vērā neapzīmogotus biļetenus.

Partija arī uzskatīja, ka referenduma kampaņas laikā tika pakļauta nelabvēlīgiem un nedemokrātiskiem apstākļiem.

Eiropas Padomes juristi brīdināja, ka referendumā iekļautie konstitūcijas grozījumi draud Turciju pārvērst par autoritāru prezidentālu sistēmu.

Eiropas Padomes eksperti arī norādīja, ka pēc pērnā gada jūlijā notikušā apvērsuma mēģinājuma ieviestais ārkārtas stāvoklis «nenodrošina piemērotus demokrātiskus apstākļus tik svarīgam balsojumam kā referendums par konstitūciju».

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 16.aprīlī notikušajā referendumā 51% turku nobalsoja par atteikšanos no parlamentārās iekārtas un pāreju uz prezidentālu sistēmu, kas paredz ievērojamu prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana pilnvaru paplašināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu