Libānas prezidents: Politiskā krīze ir beigusies, Hariri paliks premjera amatā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Politiskā krīze Libānā ir beigusies un premjerministrs Saads Hariri paliks savā amatā, trešdien intervijā Itālijas laikrakstam «La Stampa» apliecināja Libānas prezidents Mišels Auns.

«Krīze dažu dienu laikā tiks galīgi atrisināta,» sacīja prezidents, piebilstot, ka Hariri «pavisam noteikti» paliks amatā.

«Mēs tikko esam beiguši konsultācijas ar visiem politiskajiem spēkiem - kā valdībā, tā ārpus tās. Ir panākta pilnīga vienošanās,» sacīja Auns.

Intervijā prezidents no jauna pauda apsūdzības, ka Saūda Arābija turējusi Hariri gūstā un ka premjers atbrīvots, pateicoties starptautiskajam spiedienam.

«Pasaule nostājās mūsu pusē,» viņš sacīja.

Prezidents arī aizstāvēja Libānas šiītu kustību «Hizbollah». Vairākas Rietumu un arābu valstis par teroristisku atzinušas vai nu visu šo organizāciju, vai arī tās militāro spārnu.

«Libānieši uzskata «Hizbollah» par aizsardzības spēkiem, nevis teroristu partiju,» sacīja Auns, «»Hizbollah» izvirzītās apsūdzības terorismā nav pierādītas.»

Kā ziņots, Hariri 4.novembrī, atrodoties Saūda Arābijā, negaidīti pavēstīja par atkāpšanos no amata, skaidrojot, ka jūt apdraudējumu savai dzīvībai, un nosodīja Irānu un «Hizbollah» par nesaskaņu sēšanu arābu pasaulē.

Negaidītais Hariri paziņojums par atkāpšanos, kā arī apstāklis, ka viņš palika Saūda Arābijā, izraisīja minējumus, ka Libānas premjers kaimiņvalstī apcietināts, iespējams, vērienīgās pretkorupcijas operācijas gaitā, kad tika aizturēti vairāki desmiti Saūda Arābijas elites pārstāvju.

Saskaņā ar Libānas politikas nerakstītajiem likumiem prezidents vienmēr ir maronītu kristietis, premjerministrs - sunnītu musulmanis, bet parlamenta spīkers - šiītu musulmanis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu