LŽA: «Bauskas Dzīvei» labvēlīgais tiesas lēmums stiprina demokrātiju un neatkarīgu žurnālistiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Administratīvā rajona tiesas lēmums apmierināt SIA «Bauskas Dzīve» prasību pret Iecavas novada domi par reklāmu publicēšanas aizliegumu pašvaldības finansētajā laikraksta «Iecavas Ziņas» stiprina demokrātiju, neatkarīgu žurnālistiku un reģionālo mediju tirgu Latvijā, informēja Latvijas Žurnālistu asociācijā (LŽA).

LŽA valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša norādīja, ka reģionālie laikraksti Latvijā ir ilgstoši cietuši no negodīgas konkurences ar «pseidoavīzēm», kuras izdod vietējās pašvaldības. «Šī prakse rada nopietnus draudus neatkarīgās preses ilgtspējai reģionos un tādējādi arī demokrātijas veselībai. Administratīvās rajona tiesas spriedums rada cerību, ka šie draudi ir saprasti, un sāksies to mērķtiecīga mazināšana,» uzsvēra Ruduša.

LŽA pauda aicinājumu ne tikai Iecavas novada domi respektēt tiesas lēmumu un necensties novilcināt tā izpildi, bet arī pārējās Latvijas pašvaldības nekavējoties izbeigt mediju tirgus kropļošanu un pārtraukt reklāmu un sludinājumu publicēšanu savos informatīvajos izdevumos. «Arī pārējos varas atzarus aicinām sekot tiesas piemēram un rīkoties, lai apturētu prettiesisko praksi visās Latvijas pašvaldībās,» norādīja Ruduša.

Tāpat LŽA aicināja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK) izmantot likumā «Par pašvaldībām» noteiktās tiesības un ar motivētu rīkojumu apturēt nelikumīgos domes normatīvos aktus visās pašvaldībās, kuru informatīvajos izdevumos tiek publicētas reklāmas.

Tāpat asociācijas valde aicināja Saeimu nevilcināties ar grozījumu pieņemšanu likumā «Par pašvaldībām», kas reglamentētu pašvaldību pienākumu informēt iedzīvotājus par to lēmumiem, bet vienlaikus skaidri aizliegtu iejaukšanos izdevējdarbības tirgū, žurnālistikas imitēšanu un reklāmu publicēšanu. Minētā prakse asociācijas ieskatā neatbilst pašvaldības funkcijām un kategoriski nav pieļaujama, kā to jau agrāk norādījusi Konkurences padome un apstiprinājusi arī tiesa.

Kā ziņots, administratīvā rajona tiesa apmierināja SIA «Bauskas Dzīve» prasību pret Iecavas novada domi par reklāmu publicēšanas aizliegumu pašvaldības finansētajā laikraksta «Iecavas Ziņas».

Ar tiesas lēmumu ir aizliegts publicēt reklāmas pašvaldības finansētajā laikrakstā «Iecavas Ziņas». Tāpat par labu «Bauskas Dzīvei» no pašvaldības ir piedzīts 6031 eiro mantiskais prasījums par radītajiem zaudējumiem.

Advokātu biroja «Sorainen» advokāts Andris Tauriņš aģentūru LETA informēja, ka sākotnēji prasītā summa bijusi virs 30 000 eiro, taču šajā gadījumā jautājums nav tik ļoti par finansēm, kā par precedenta radīšanu. Aizstāvis arī uzsvēra, ka jārēķinās ar varbūtību, ka minētais tiesas lēmums var tikt pārsūdzēts augstākā instancē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu