Saeimas komisija atbalsta strīdīgo normu atcelšanu par maternitātes, vecāku un slimības pabalstu aprēķināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Saeimas komisija otrdien vienbalsīgi izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā «Par maternitātes un slimības apdrošināšanu», lai atceltu strīdīgo likuma normu, kas paredzēja mainīt maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalsta aprēķināšanas kārtību.

Labklājības ministrija (LM) rosinājusi atcelt šo normu, kas nozīmētu, ka no nākamā gada janvāra nemainīsies paredzētā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas kārtība.

Normas atcelšana nozīmē, ka līdz 2019.gada 31.decembrim personai, kurai vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas perioda daļā apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaitīs pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts saistībā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dienas.

LM iepriekš norādīja, ka pieņemtie grozījumi tapuši, ņemot vērā vecāku intereses pārstāvošo sabiedrisko organizācijas ieteikumus un Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšlikumus.

Vienlaikus atbilstoši spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam, no 2020.gada 1.janvāra plānots noteikt vienādu vidējās iemaksu algas aprēķināšanas algoritmu jeb pabalstu aprēķina metodiku īstermiņa pakalpojumiem. «Tas tiks veikts, lai padarītu pabalsta aprēķināšanu saprotamāku klientiem un vieglāk administrējamu valstij, kā arī, mazinot sociālās apdrošināšanas pabalstu sistēmas negodprātīgu izmantošanu, vienlaikus nepasliktinātu situāciju tām personām, kuras godprātīgi veikušas sociālās apdrošināšanas iemaksas,» iepriekš skaidroja LM pārstāvis Egils Zariņš.

Kā ziņots, pēc LM rosinājuma atceļot normu, kas paredz mainīt maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalsta aprēķināšanas kārtību, finansiālā ietekme tiks iestrādāta invaliditātes, maternitātes un slimības speciālajā budžetā, fiskālo ietekmi izlīdzinot ar citiem kompensējošiem mehānismiem.

LM pārstāve Aiga Ozoliņa skaidroja, ka fiskālo ietekmi izlīdzinot ar citiem kompensējošiem mehānismiem, tiks mazinātā iespēja izmantot sociālās apdrošināšanas sistēmu negodprātīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu