Maltā tūkstošiem protestētāju pieprasa atrast un sodīt žurnālistes slepkavas

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ap/sc

Maltas galvaspilsētā Valletā svētdien vairāki tūkstoši cilvēku piedalījās protesta akcijā, pieprasot atrast un sodīt pirms nedēļas nogalinātās žurnālistes Dafnes Karuanas-Galicias slepkavas.

Policija aizvāca protestētāju izkārto transparentu, kurā bija teikts, ka Malta ir mafijas valsts, bet citādi notiekošajā neiejaucās.

Vairākiem protestētājiem bija t-krekli vai plakāti ar citātu no Karuanas-Galicias pēdējā bloga: «Visur, kur paskaties, ir blēži. Situācija ir bezcerīga.»

Simtiem cilvēku sarīkoja sēdprotestu pie galvenās policijas pārvaldes, pieprasot policijas priekšnieka atkāpšanos. Viņi izklāja uz ielas lielu policijas priekšnieka Lorensa Kutajara portretu un apmētāja to ar olām un tomātiem.

Maltas valdība sestdien izsludināja viena miljona eiro atlīdzību par informāciju, kas dotu iespēju atrast Karuanas-Galicias slepkavas.

«Valdība ir pilnībā apņēmusies atklāt Dafnes Karuanas-Galicias slepkavību un saukt vainīgos pie atbildības,» uzsvērts valdības paziņojumā.

53 gadus vecā žurnāliste, kura atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu un citas delikātas tēmas, tika nogalināta 16.oktobrī automašīnas sprādzienā netālu no savas mājas.

Karuanas-Galicias dēls pēc mātes nāves pārmeta Maltas valdībai, ka tās vadībā valstī uzplaukusi «nesodāmības kultūra». «Mana māte tika noslepkavota, jo nostājās starp likuma varu un tiem, kas mēģināja to pārkāpt,» sociālajā tīklā «Facebook» paziņoja žurnālistes dēls Metjū Karuana-Galicia.

Dafne Karuana-Galicia atspoguļoja tā dēvēto Panamas dokumentu skandālu, kurā bija iejaukti arī divi Maltas valdības ministri, un kas galu galā noveda pie parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām jūnijā.

Eiropas Savienības prezidējošās valsts Igaunijas Eiropas lietu ministra vietnieks Mati Māzikass nodēvēja šo slepkavību par «nepieņemamu uzbrukumu vārda brīvībai un demokrātijai».

«Vainīgie ir jāsauc pie atbildības,» viņš uzsvēra.

Arī Eiropas Komisija pauda šoku par Karuanas-Galicias nāvi, norādot, ka tas, acīmredzot, bijis mērķtiecīgs uzbrukums.

Organizācijas, kas pārstāv žurnālistus, tostarp Starptautiskā Žurnālistu federācija un Eiropas Žurnālistu federācija, pieprasījušas rūpīgu izmeklēšanu šajā lietā, uzsverot, ka tas bijis nepārprotams uzbrukums preses brīvībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu