Vašingtonas štats vēlas apstrīdēt Trampa ieceļošanas ierobežojumus

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

ASV Vašingtonas štata ģenerālprokurors Bobs Fērgusons aicinājis federālo tiesnesi atcelt lēmumu par tiesvedības apturēšanu štata prasībā pret prezidenta Donalda Trampa noteiktajiem ieceļošanas ierobežojumiem. Kā trešdien pieteikumā norādīja štats - ja tiesvedības apturēšana tiktu atcelta, štats varētu apstrīdēt ieceļošanas ierobežojumu trešo un pēdējo variantu, pirms tas šomēnes stājas spēkā.

Lietā ir iesaistīti vēl pieci citi štati - Oregona, Mērilenda, Masačūsetsa, Ņujorka un Kalifornija.

Šo štatu pārstāvji runājuši ar Trampa administrācijas juristiem un viņiem neesot iebildumu pret tiesvedības apturēšanas atcelšanu, teikts pieteikumā.

Trampa administrācija 24.septembrī paziņoja par ieceļošanas ierobežojumiem astoņu valstu pilsoņiem, vēršoties pret Venecuēlu, Ziemeļkoreju un sešām lielākoties musulmaņu apdzīvotām valstīm.

Jaunajā sarakstā iekļauta Irāna, Jemena, Lībija, Somālija un Sīrija, kuru pilsoņiem ieceļošanas ierobežojumi bija noteikti arī sākotnējā Trampa imigrācijas ierobežošanas rīkojumā. Sākotnējam sarakstam pievienota Čada, Venecuēla un Ziemeļkoreja, bet no tā izņemta Sudāna, kuras pilsoņiem imigrācijas ieceļošanas ierobežojumi bija noteikti sākotnējā rīkojumā.

Pilnīgs ieceļošanas aizliegums noteikts Čadas un Ziemeļkorejas pilsoņiem, bet Venecuēlas gadījumā iebraukt aizliegts dažādu valdības iestāžu amatpersonām un to ģimenes locekļiem.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 18.oktobrī. ASV amatpersonas uzsvērušas, ka ceļošanai derīgas vīzas netiks atsauktas.

Irākas pilsoņiem ieceļošanas ierobežojumi noteikti nav, tomēr viņu ieceļošana tiks rūpīgāk pārbaudīta.

Jaunie ierobežojumi tika gaidīti, jo 24.septembrī beidzās termiņš Trampa sākotnējam rīkojumam, ar kuru uz laiku tika aizliegta sešu musulmaņu valstu pilsoņu ieceļošana.

«Amerikas drošība ir mana galvenā prioritāte. Mēs neuzņemsim mūsu valstī tos, kurus mēs nevaram droši pārbaudīt,» pēc jauno noteikumu paziņošanas tviterī rakstīja Tramps.

ASV Iekšzemes drošības ministrija bija rekomendējusi prezidentam parakstīt jaunus ierobežojumus pilsoņiem no valstīm, kas atsakās dalīties informācijā ar ASV vai nav īstenojušas nepieciešamos drošības pasākumus.

Līdz 24.septembrim spēkā bijušais aizliegums attiecās uz tiem Irānas, Jemenas, Lībijas, Somālijas, Sīrijas un Sudānas pilsoņiem, «kuriem nav «bona fide» (labā ticībā balstītu) attiecību ar kādu personu vai organizāciju Savienotajās Valstīs».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu