Par kara noziegumu atbalstīšanu un nacionālā naida kurināšanu apcietina "TikTok" blogeri (4)

Papildināts
TVNET/LETA
Papildināts 17:58, 29. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Valsts drošības dienests (VDD) pagājušajā nedēļā aizturējis kādu vīrieti aizdomās par Krievijas kara pret Ukrainu publisku attaisnošanu, kā arī darbību, kas dienesta vērtējumā vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā.

Kriminālprocess sākts 26.martā, VDD darbiniekiem video koplietošanas platformā "TikTok" konstatējot vairākas šīs personas publicētas videouzrunas krievu valodā, aģentūru LETA informēja dienestā. Uzrunās pausts atbalsts Krievijai un tās izvērstajai militārajai agresijai pret Ukrainu, kā arī vīrietis agresīvi un naidīgi vērsās pret latviešiem un citiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri atbalsta Ukrainu.

VDD 25.aprīlī veicis arī kratīšanu kādā ar šo personu saistītā objektā netālu no Rīgas. Tālākai izpētei izņemti vairāki datu nesēji, vīrieša pieraksti, kā arī apģērbs un citi priekšmeti ar Krievijas un Padomju Savienības simboliku.

Aizdomās turamais bija nonāci VDD uzmanības lokā jau 2023.gadā saistībā ar agresīviem un Krieviju atbalstošiem komentāriem sociālajā tīklā "Facebook". Augustā VDD ar vīrieti veica preventīvas pārrunas, brīdinot, ka viņa aktivitātes interneta vidē tuvinās noziedzīgiem nodarījumiem, par ko paredzēta kriminālatbildība.

Aizdomās turētajam kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka apcietinātais ir kāds Dmitrijs Matajevs. Viņš, piemēram, vienā no "TikTok" ievietotajiem video redzams pie Krievijas vēstniecības, kur fonā ir Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja fasāde ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina stilizētās miroņgalvas plakātu.

"Latvijas varasiestādes, kuras pakarinājušas šo sūdu pusotru gadu atpakaļ pretī Krievijas vēstniecībai Latvijā, bija domājušas, ka tādā veidā viņi pazemos Putinu un Krieviju. Galu galā viņi ir pazemojuši gandrīz visus krievus visā pasaulē, jo Putins ir leģitīms valsts prezidents visvarenākajai valstī pasaulē, kuru ievēlēja krievi," video spriedelējis vīrietis.

"Ko, lai saka Latvijas politiķiem - atceramies un nepiedosim, gaidiet. Starp citu, Latvijas vadība nav kāds viens prezidents, bet gan kādi 200 000 ierēdņu. Mēs šo atcerēsimies un, kad atnāks laiks, tad mēs jums pajautāsim, ko jūs bijāt ar šo plakātu domājuši un tad es ceru, ka jums būs pareiza atbilde uz šo jautājumu," draudējis Matajevs.

Matajeva profilā ir desmitiem video, kuros viņš cenšas atbalstīt Latvijas kā it kā neizdevušās valsts naratīvu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu