Kamēr sabiedrotie lēni risina Ukrainas bruņojuma trūkumu, Ukrainas valdība cīnās ar vēl vienu tikpat būtisku, un varbūt pat vēl sarežģītāku problēmu – personāla trūkumu. Šo sestdien, 18. maijā, Ukrainā stāsies spēkā jaunais mobilizācijas likums – taču cik tas spēs atvieglot pārslodzi frontē?

Pirms 2022. gada februāra Krievijas iebrukuma Ukrainā bija 8,7 miljoni vīriešu iesaukuma vecumā, bet divus gadus vēlāk šis skaits sarucis līdz 5 miljoniem. Kaut gan skaidrs, ka līdzvērtīgus mobilizācijas apmērus, kādi ir iebrucējiem, nav iespējams un nemaz arī nav nepieciešams sasniegt, aplēses liecina, ka efektīvas pretestības īstenošanai tomēr būtu nepieciešami vēl līdz pat 400 tūkstoši kareivju.

“Gan eksperti, gan karavīri par centrālo Ukrainas bruņoto spēku problēmu šajā kara posmā nosauc cilvēkresursu trūkumu: vienības ir pārslogotas un ar pārāk maz vīriem, kājnieki bez rotācijas cīnās tik ilgi, ka viņu kaujas efektivitāte sāk kristies,” no frontes Časivjaras apkārtnē vēsta medijs “Kyiv Independent”.