«Dievi, varoņi, atspulgi un ēnas»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 07.10 galerijā MuseumLV apskatāma «Izstāde # Nr.7» - Lilijas Dineres un Roberta Dinera izstāde «Dievi, varoņi, atspulgi un ēnas». Izstāde – kā mītu dekodēšanas process, kā arhaisko tēlu un mītu atspulgi, un to iekļaušanās mūsdienās.

Izstādē Lilija Dinere un Roberts Diners pievēršas senajiem kultūrslāņiem, varoņiem un episkiem notikumiem, kuros mūsdienu cilvēks saredz analoģijas ar sevi un dzīvi šobrīd, un neapzināti tiecas ar tiem identificēties. Māksliniekus interesē mītu kodi un arhetipi – to kulturālā savdabība un reizē universālums.

Roberta Dinera veidotajos darbos apvienojas cilvēks, dzīvnieks, senie arhetipi un mūsdienu asociācijas. Mākslinieks veido skulptūras izmantojot dažādas tehnikas un to savienojumus – bronza, dzelzs, sudrabs, akmens, māls, koks, smiltis, inkrustācijas, patina un iekrāsojums. Izstādē būs redzami Roberta Dinera dažāda izmēra skulptūras un objekti, sākot no miniatūrām līdz lielizmēra instalācijām. Robertu interesē, kā ieskatīties mazā objektā vai detaļā un pārveidot to monumentālā tēlā, un, pretēji, - kā kosmogonijas procesu ietvert miniatūrā.

Lilijas Dineres darbos robeža starp fantastisko un reālo pasauli nav stingri novilkta, senie un mūsdienu mīti savijas, izveidojot daudzdimensionālu uztveres iespēju. Māksliniece darbos izmanto dažādu materiālu un tehniku savienojumus: gleznojumi uz roku lējuma papīra – kā senlaiku hroniku lapas, gleznojumi uz lielformāta fotogrāfijām – kā mūsdienu dokumentēšanas veids.

Izstādē var arī aplūkot abu mākslinieku radošas sadarbības rezultātu - divu nozīmīgu literāro pieminekļu: senfranču eposa «Dziesma par Rolandu» un senislandiešu episko dziesmu krājuma «Eddas dziesmas» vizuālo interpretāciju latviešu valodas izdevumiem. Tiks izstādītas šo eposu ilustrācijas, kas veidotas kā divu mākslinieku savstarpēja darbu integrācija - Roberta trīs dimensiju objektu, skulptūru un to fragmentu savienošana ar Lilijas gleznojumiem, fotogrāfijām un jauktas tehnikas darbiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu