Saeimā reti kuru interesē Krievijā vajātu personu liecības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas deputātiem šodien bija iespēja uzklausīt Krievijas valdošās varas vajātu personu liecības, bet uz tikšanos ieradās vien divi parlamentārieši - Juris Viļums (LRA) un Mārtiņš Šics (LRA).

Viļums, kurš vada deputātu grupu Krievijas pilsoniskās sabiedrības atbalstam, skaidroja, ka vairāki deputāti nevarēja ierasties, jo Saeimā šodien notiek divas konferences, bet vēl daži parlamentārieši ir apslimuši. Viļums gan solīja, ka informācijas par pārrunāto viņiem tiks nodota. Kopumā šajā deputātu grupā darbojas seši deputāti. Sēdē bija aicināti piedalīties arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, kā arī Eiropas lietu komisijas deputāti.

Vienlaikus šo tikšanos apmeklēja divi Rīgas domes deputāti - Juta Strīķe (JKP) un Krišjānis Feldmans (JKP).

Viļums skaidroja, ka deputātu grupa ar savām aktivitātēm vēlētos palīdzēt Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem gūt informāciju par notikumiem Krievijā ne tikai no Krievijas federālajiem kanāliem. Proti, svarīgi, lai sabiedrībai nebūtu vienpusīga informācija. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka deputāti ieinteresēti, lai Latvija un tās kaimiņi varētu dzīvot draudzīgi.

Ar deputātiem šodien tikās Igors Sičevs, kurš patlaban ir pieprasījis politisko patvērumu Latvijā, un Pēterburgas Parlamenta bijusī deputāte Olga Ļitviņenko.

Sičevs no deviņdesmitajiem gadiem bijis vadošs darbinieks ķīmijas uzņēmumā «Fosagro», aģentūru LETA informēja «Communications & Strategies» projektu vadītāja Alīna Kozlovska. «Fosagro» agrāk piederēja Mihaila Hodorkovska uzņēmumam «Menatep», bet pašlaik tā kontrolpakete atrodas Krievijas miljardiera Andreja Gurjeva rokās. 10% uzņēmuma akciju pieder Vladimiram Ļitviņenko, kurš bija Krievijas prezidenta Vladimira Putina politiskās kampaņas menedžeris 2000.gadā un 2004.gadā. Uzņēmuma «Fosagro» darījumi ir arī viena no pamatlietām tiesvedībai pret Hodorkovski, skaidroja Kozlovska.

Strīds ar uzņēmuma vadību Sičevam aizsākās pēc tam, kad viņš nesaņēma norunāto atlīdzību par «Fosagro» interešu aizstāvību tiesā pret valsti par nodokļu uzrēķinu. Tiesas lēmums nodokļu uzrēķina lietā bija par labu uzņēmumam «Fosagro», par ko Sičevam esot pienākusies kompensācija 13 miljonu dolāru apmērā un 1% uzņēmuma akciju. «Fosagro» savas saistības neizpildīja, savukārt Sičevs esot saskāries ar vajāšanu no darba devēju puses, tostarp, fiziskiem uzbrukumiem un dzīvības atņemšanas mēģinājumiem.

Kā norādīja Kozlovska, arī Ļitviņenko stāsts ir saistīts ar «Fosagro», jo viņa ir uzņēmuma akcionāra Ļitviņenko meita, kurai tēvs 2010.gadā nolaupīja meitu. Par to sieviete vērsusies tiesā. Savukārt viņas tēvs ziņoja Krievijas policijā, ka Olga un viņas otrs bērns ir nolaupīti, kā rezultātā tika iesaldēti Ļitviņenko aktīvi. Šobrīd Ļitviņenko ir piešķirts politiskais patvērums Polijā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu