Marseļas uzbrucējs īslaicīgi aizturēts dažas dienas pirms slepkavībām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Uzbrukumu Marseļā sarīkojušais vīrietis pāris dienas pirms slepkavību pastrādāšanas nonācis Francijas policistu rokās un ticis uz laiku aizturēts, taču vēlāk atbrīvots, pirmdien paziņojusi prokuratūra. Jau vēstīts, ka Marseļas centrālajā dzelzceļa stacijā svētdien ar nazi bruņojies vīrietis nodūra divas sievietes, bet pēc tam uzbrucēju nošāva karavīri. Atbildību par uzbrukumu uzņēmies teroristu grupējums «Islāma valsts».

Varasiestādes paziņoja, ka uzbrucējs izmantojis septiņas dažādas identitātes, tostarp kādu laiku izmantojis Tunisijas pasi, kas izdota uz Ahmeda H. vārda. Spriežot pēc šā dokumenta, uzbrucējs bijis 29 gadus vecs.

Viņš iepriekš nonācis policijas uzmanības lokā sīku noziegumu dēļ, bet nav raisījis aizdomas par iespējamu saistību ar terorismu.

«Uzbrucēja metode, uzbrukums ar nazi dzelzceļa stacijā, atbilst «Islāma valsts» aicinājumam,» norādīja Francijas pretterorisma prokurors Fransuā Molēns.

«Islāma valsts» propagandas atzars «Amaq» apgalvoja, ka uzbrucējs bijis viens no viņu kareivjiem, taču izmeklēšanai tuvu stāvošs avots aģentūrai AFP sacīja, ka pagaidām nav gūti pārliecinoši pierādījumi, kas atbalstītu šo apgalvojumu.

Molēns apstiprināja, ka kāds aculiecinieks dzirdējis uzbrucēju izkliedzam vārdus «Allāhu akbar!» (Alāhs ir dižs!).

Uzbrucēja pirkstu nospiedumu pārbaude pēc viņa nāves atklāja, ka viņam kopš 2005.gada bijušas vairākas saķeršanās ar likumu.

Pēdējo reizi Francijas policija viņu aizturēja pagājušajā nedēļā Lionā, kur viņš policistiem parādīja Tunisijas pasi. Viņš apgalvoja, ka ir šķīries no sievas, lieto smagās narkotikas un viņam nav reģistrētas dzīvesvietas.

Viņš tika aizturēts aizdomās par zādzību, bet pierādījumu trūkuma dēļ apsūdzības galu galā tika atceltas.

Pēdējos mēnešos nazis vairākkārt izvēlēts par ieroci uzbrukumiem Francijā, tostarp uzbrukumos karavīriem, kas pretterorisma operācijas «Sentinelle» ietvaros Parīzē un citur Francijā patrulē vietās, par kurām ir vislielākās bažas, ka tur varētu uzbrukt teroristi, tostarp dzelzceļa stacijās.

Kopš teroristu uzbrukuma žurnāla «Charlie Hebdo» redakcijai 2015.gada janvārī Francijā ir spēkā ārkārtas stāvoklis un tiek īstenota minētā pretterorisma operācija.

Francijas parlaments otrdien balsos par pretterorisma likumprojektu, kurā ietvertas vairākas pilnvaras, kas piešķirtas policijai ārkārtas stāvokļa laikā.

Tiesību aizstāvju organizācijas bažījas, ka likumprojekts sniegs policijai pārāk lielu varu attiecībā uz personām, kas tiek turētas aizdomās par terorismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu