Sāpīgs, sāpīgs, sāpīgs zaudējums. Basketbolisti 1/4 finālā piekāpjas Slovēnijai

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ļoti sāpīgu zaudējumu Eiropas čempionāta (EČ) ceturtdaļfinālā otrdien piedzīvoja Latvijas nacionālā basketbola komanda, kas Stambulā (Turcija) ar 97:103 (23:34, 32:17, 11:25, 31:27) atzina talantīgās Slovēnijas pārākumu, kura guva septīto panākumu pēc kārtas. Līdz ar to Latvijai šis turnīrs ir noslēdzies.

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijas izlase trīs reizes iekļuvusi labāko astotniekā, bet ne reizi nav tikusi pusfinālā.

Latvijas komandā 34 punktus guva un 6 atlēkušās bumbas zem groziem izcīnīja Kristaps Porziņģis, 23 punktus guva Dāvis Bertāns, 12 punktus pievienoja Dairis Bertāns, bet Rolands Šmits pievienoja 10 punktus.

Tikmēr Kristapam Janičenokam šis čempionāts bija atvadas no izlases. Janičenoks, kurš šajā čempionātā laukumā bija četrās spēlēs, pārstāvējis Latviju sešos Eiropas čempionātos.

Slovēnijas komandā jaunais talants Luka Dončičs izcēlās ar 27 punktiem un deviņām savāktām atlēkušajām bumbām, Gorans Dragičs pievienoja 26 punktus un astoņas rezultatīvas piespēles.

Abas komandas pirmajā ceturtdaļā spēlēja «skrien un met» basketbolu, kas slovēņiem palīdzēja iekrāt 15 punktu pārsvaru. Otrajā ceturtdaļā, galvenokārt pateicoties Kristapam Porziņģim, lielais pārsvars tika sadeldēts un pirmais puslaiks uzvarēts ar 55:51. Tiesa, Latvijas izlase otro puslaiku iesāka ar 11 ielaistiem punktiem pēc kārtas, kas pretiniekiem ļāva pārņemt vadību. Nepilnas divas minūtes pirms finālsvilpes latvieši pietuvojās līdz mīnus vienam punktam (92:93), taču nespēja izvirzīties vadībā un cieta zaudējumu.

Jau spēles pirmajā minūtē komandas apmainījās ar trim precīziem metieniem, Latvijas izlasē trejaci iemetot Rolandam Šmitam (3:4), bet nedaudz vēlāk Jānis Timma ar «slam-dunk» panāca vadību latviešiem. Latvijas basketbolisti turpināja izmantot pretinieku kļūdas, kas Kristapam Porziņģim ļāva panākt jau 7:4. Turpinājumā abu komandu basketbolisti apmainījās vairākiem tālmetieniem, bet pēc četriem bezatbildes punktiem Gašpers Vidmars panāca 17:13 slovēņu labā. Vēlāk ar diviem soda metieniem un precīzu tālmetienu izcēlās slovēņu talants Luka Dončičs, kurš Latvijai lika nonākt iedzinējos ar desmit punktiem (15:25), bet pēc Timmas nesportiskās piezīmes Dragičs iemeta vēl divus soda metienus un ar tālmetienu panāca jau +15 pretiniekiem.

Pusotru minūti pirms ceturtdaļas beigām slovēņi sasniedza piezīmju normu, Porziņģim realizējot soda metienus, bet nedaudz vēlāk Dāvis Bertāns ar tālmetienu samazināja pretinieku iespaidīgo pārsvaru līdz desmit punktiem (20:30). Ceturtdaļas pēdējā minūtē Dāvja Bertāna vecākais brālis Dairis pievienoja vēl vienu precīzu trejaci, bet slovēņiem ar diviem sodiņiem izdevās divus punktus atgūt.

Otrās ceturtdaļas sākumā Porziņģis pretinieku pārsvaru samazināja līdz astoņiem punktiem (30:38), bet otrā laukuma galā ar bloku apturēja Dragiča centienu iekarot grozu. Ceturtdaļas vidū Latvijas izlases rindās līdera lomu uzņemoties Porziņģim, liepājnieks divas reizes pietuvināja latviešu līdz mīnus četriem punktiem, taču tika arī pie savas trešās piezīmes mačā. Četras minūtes pirms puslaika beigām Dončičs ar diviem sodiņiem palīdzēja slovēņiem iegūt septiņu punktu pārsvaru (46:39 un 48:41), taču divas minūtes pirms pārtraukuma Dāvis Bertāns ar tālmetienu panāca 44:48.

Tāpat Dāvis Bertāns tālmetienu realizēja pie rezultāta 44:49, turklāt pret viņu tika pārkāpti noteikumu. Pievienojot nopelnīto soda metienu, komanda šķīra vairs tikai viens punkts - 49:48 Slovēnijas labā. Kad līdz puslaika beigām bija palikusi nedaudz vairāk kā minūtē, Dairis Bertāns izvirzīja vadībā latviešus, bet pēc tam Timma panāca jau 52:49. Pēdējā uzbrukumā kārtējo precīzo tālmetienu atnesa Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms, kas latviešiem ļāva puslaiku uzvarēt ar 55:51.

Otro puslaiku ar 11 punktu izrāvienu iesāka pretinieki (55:62). Teju četru minūšu «sauso» periodu Latvijas izlasē pārtrauca Porziņģis, bet minūti vēlāk Dragičs panāca jau desmit punktu pārsvaru (67:57). Tiesa, Šmits atbildēja ar efektīgu «danku» un soda metienu, atjaunodams emocijas Latvijas izlases nometnē (60:67). Tiesa, uz viļņa pa īstam atgriezties neizdevās, turklāt četras minūtes pirms spēles trešā nogriežņa beigām Porziņģis saņēma ceturto piezīmi.

Nākamais mēģinājums pietuvoties rezultāta bija pusotru minūti pirms ceturtdaļas beigām, kad Žanis Peiners panāca mīnus piecus punktus (64:69). Tomēr slovēņi ātri atjaunoja desmit punktu pārsvaru, turklāt Vidmars ar pārliecinošu «danku» panāca 74:64, bet Šmits ceturtdaļas pēdējā sekundē vienu grozu atguva.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā ar diviem blokiem izcēlās Vidmars, un slovēņi panāca +13 punktus, taču Dāvis Bertāns ar kārtējo tālmetienu samazināja pretinieku pārsvaru. Tiesa, pēc tam, pateicoties Porziņģa precīzajiem soda metieniem un Dāvja Bertāna tālmetienam, īsā laika posmā tika gūti seši punkti (75:79). Minūti pirms ceturtdaļas vidus Dairis Bertāns pietuvināja Latvija līdz mīnus diviem punktiem (79:81). Tomēr slovēņiem izdevās nedaudz attālināties, turklāt Dončičs iemeta divus sarežģītus tālmetienus, Latvijai sagādājot deviņu punktu deficītu (83:91).

Arī šo pretinieku handikapu Porziņģis un Dāvis Bertāns atspēlēja, vēlreiz panākot mīnus divus punktus (89:91), bet nedaudz vēlāk pēc Porziņģa tālmetiena komandas šķīra vairs tikai viens punkts - 93:92 Slovēnijas labā. Tiesa, pusminūti pirms pamatlaika beigām Dragičs panāca 97:92, taču Porziņģis no groza apakšas divus punktus atguva. Pēc diviem Dončiča sodiņiem Porziņģis centās atbildēta ar tālmetienu, taču latvieša mestā bumba izgriezās no groza stīpas.

Turpinājumā vēl divus sodiņus iemeta Dončičs, taču Dāvis Bertāns 7,7 sekundes pirms finālsvilpes iemeta tālmetienu (97:101). Pēc latvieša precīzā trejača abas komandas apmainījās asumiem, kas radās pēc cīņas groza apakšā. Porziņģis un Rendolfs saņēma pa tehniskajai piezīmei, turklāt bumba nonāca Slovēnijas rīcībā. Tā arī nespēdami lauzt cīņas gaitu, latvieši zaudēja ar rezultātu 97:103.

Slovēnijas izlases sastāvs Eiropas čempionātā: Entonijs Rendolfs, Luka Dončičs (abi - Madrides «Real», Spānija), Matičs Rebecs, Žiga Dimecs (abi - «Krka», Slovēnija), Gorans Dragičs (Maiami «Heat», NBA), Aleksejs Nikoličs (Bambergas «Brose», Vācija), Klemens Prepeličs («Metropolitans», Francija), Edo Muričs, Gašpers Vidmars (abi - Bandirmas «Banvit», Turcija), Jaka Blažičs (Andoras «MoraBanc», Spānija), Saša Zagoracs («Sopron», Ungārija), Vlatko Čančars (Belgradas «Mega», Serbija).

Abas komandas līdz šim savā starpā spēlējušas astoņas reizes, latviešiem gūstot trīs uzvaras. Tomēr divi no trim panākumiem gūti tieši Eiropas čempionātos. 2001. gadā, kad sacensības arī risinājās Turcijā, grupas turnīra izšķirošajā spēlē pagarinājumā izdevās uzvarēt ar 99:93. Toreiz uzvaru ar 10 gūtiem punktiem kaldināja Ainars Bagatskis, kurš nu jau pēdējos 10 gadus vada Latvijas izlasi galvenā trenera amatā.

Slovēnija ceturtdien pusfinālā spēkosies ar favorīti Spānijas izlasi, kas ceturtdaļfinālā ar 84:72 apspēlēja Vācijas komandu. Uzvarētāju rindās rezultatīvākais ar 28 punktiem, desmit atlēkušajām bumbām un četrām rezultatīvām piespēlēm bija Marks Gasols, bet 19 punktus iemeta viņa brālis Pau, kamēr 11 punkti un septiņas rezultatīvas piespēles Rodrigesa kontā. Vācijas valstsvienībā 27 punkti un astoņas rezultatīvas piespēles Denisam Šrēderam, bet 15 punktus iemeta Daniels Teiss.

Pārējos divos ceturtdaļfinālos trešdien cīnīsies Grieķija pret Krieviju un Itālija pret olimpisko vicečempioni Serbiju.

Slovēnijas izlase, kopš tā atdalījās no bijušās Dienvidslāvijas, vistuvāk Eiropas čempionāta medaļām bija 2009. gadā, kad pusfinālā nācās atzīt Serbijas pārākumu ar 92:96 un bronzas mačā piekāpties Grieķijai ar 56:57. Savukārt Latvijas basketbolisti kopš neatkarības atgūšanas nav tikuši tālāk par ceturtdaļfinālu, kas jaunāko laiku vēsturē sasniegts trešo reizi un otro reizi pēc kārtas (2001., 2015. un 2017. gadā).

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēles Eiropas čempionātā

  • 1. septembrī Latvija - Serbija 82:92
  • 2. septembrī Latvija - Beļģija 92:64
  • 4. septembrī Latvija - Lielbritānija 97:92
  • 5. septembrī Latvija - Krievija 84:69
  • 7. septembrī Latvija - Turcija 89:79
  • 10. septembrī Latvija - Melnkalne 100:68
  • 12. septembrī Latvija - Slovēnija 97:103

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalās 11.reizi pēc neatkarības atgūšanas. Iepriekšējās Eiropas meistarsacīkstes pirms diviem gadiem Latvijas izlase noslēdza astotajā vietā, ceturtdaļfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 2001.gada, kad sacensības notika tieši Stambulā.

Pēc 2001.gada Latvija piecos Eiropas čempionātos nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Eiropas čempionātā basketbolā vistitulētākā komanda ir PSRS, kas par čempioni kļuvusi 14 reižu, bet tālāk ar astoņiem tituliem seko bijusī Dienvidslāvija. Savukārt pa trim zeltiem ir Spānijai un Lietuvai, bet Latvija līdz šim vienīgo reizi kontinenta meistarsacīkstēs triumfējusi pašā pirmajā turnīrā 1935.gadā.

Pirms diviem gadiem pie trešā titula vēsturē tika Spānija, kas finālā ar 80:63 apspēlēja Lietuvu, bet pie bronzas medaļām tika Francijas basketbolisti. Lietuva un Francija šajā čempionātā jau ir beigušas dalību, zaudējot astotdaļfināla cīņās.

Šajā Eiropas čempionātā Latvija ir pārstāvēta arī starp tiesnešiem, jo uz turnīru bija nozīmēti latviešu soģi Arnis Ozols un Mārtiņš Kozlovskis. Ozols gan jau ir devies mājās.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu