«Vienotības» «četrinieks» plāno atbalstīt prezidenta iniciatīvu par nepilsoņu bērniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Vienotības» Saeimas frakcijas deputāti, kuri tagad pārstāv partiju «Kustība Par!», plāno atbalstīt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu Latvijā dzimušajiem bērniem, lai arī iepriekš valdošās koalīcijas partijas vienojās to noraidīt nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) iebildumu dēļ.

(Pievienota 6. rindkopa.)

«Vienotības» frakcijā turpmāk darbosies četri deputāti, kas pārstāv partiju «Kustība Par!», - Ints Dālderis, Lolita Čigāne, Andrejs Judins un Aleksejs Loskutovs. Dālderis aģentūrai LETA sacīja, ka vakar valdes sēdē partija apspriedusi jautājumu par Vējoņa iniciatīvu un bija iecerējusi mudināt viņu iesniegt Saeimā attiecīgo likumprojektu. Tomēr šodien prezidents paziņoja, ka ir iesniedzis parlamentā likumprojektu, lai vairs nepiešķirtu nepilsoņa statusu Latvijā dzimušajiem bērniem. Dālderis norādīja, ka «Kustības Par!» deputāti plāno atbalstīt šādas izmaiņas.

Arī Čigāne sociālajā tīklā «Twitter» raksta, ka Latvijas nepilsoņu bērniem jau pienākas Latvijas pilsonība bez papildu kritērijiem. «Viss, no kā jāatsakās, ir vecāku ķeksītis reģistrējot. To var viegli,» norāda Čigāne.

Tikmēr VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA pauda viedokli, ka šāds atsevišķu «Vienotības» frakcijas deputātu balsojums arī tiks uzskatīts par koalīcijas līguma pārkāpumu. Koalīcijas līgumā ir noteikts jautājumu loks, par ko jāpanāk konsenss, lai varētu virzīties uz priekšu, un pilsoņu loka paplašināšana ir viens no šādiem jautājumiem, atgādināja Dzintars.

Tikmēr Dālderis aģentūrai LETA sacīja, ka mēdz būt situācijas, kad koalīcijā domas un viedokļi atšķiras.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka frakcija diskutēs par šo iniciatīvu, un šis jautājums ir saistīts ar valdības stabilitāti. Viņa arī atgādināja, ka iepriekš «Kustību Par!» pārstāvošie deputāti apliecinājuši Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), ka atbalstīs valdību.

Vējoņa iniciatīva vakar pārrunāta koalīcijas partiju sanāksmē, un partneri vienojās neatbalstīt prezidenta iniciatīvu nacionālās apvienības iebildumu dēļ.

Kā ziņots, Vējonis iesniedzis Saeimai likumprojektu «Par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem». Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tā pieņemšana veicinās saliedētas un uz Latvijas tautas kopīgajām vērtībām balstītas Latvijas sabiedrības turpmāku attīstību.

«Latvija ir demokrātiska un mūsdienīga Eiropas valsts, un ir jāpieliek visas pūles, lai turpinātu Latvijas valsti attīstīt un stiprināt. Latvijas izglītības sistēma spēj sagatavot un audzināt krietnus, godprātīgus un atbildīgus cilvēkus, kas ir Latvijas patrioti un kam ir stingra piederība Latvijai,» uzsver Vējonis.

Pēc likumprojekta pieņemšanas izmaiņas attiektos uz aptuveni 50 līdz 80 jaundzimušajiem gadā. 2016.gadā nepilsoņa statuss tika piešķirts 52 bērniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu