Skrundas lokatora pilsētiņā karavīri saspridzina pamestas ēkas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pamestajā Skrundas militārajā pilsētiņā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri, mācību «Sapper Camp» ietvaros, ceturtdien rīkoja četru būvju spridzināšanu. Mācībās piedalījās arī ASV bruņoto spēku militārie inženieri, kas šoreiz bija apmācāmo lomā un apguva Latvijas kolēģu pieredzi.

(papildināts viss teksts)

Pilsētiņā no 28. augusta līdz 8. septembrim notiek militārās mācības «Sapper Camp», kurās militārie inženieri slīpē dažādas prasmes. Mācību laikā tika veikta četru ēku spridzināšana. Ar spridzināšanas metodi tika demontētas sīkbūves – bijušās transformatora ēkas un būve bez jumta, kas padomju armijas laikā izmantota patronu lādēšanai. Lai demontētu būves, izmantoti vairāk nekā 100 kilogrami sprāgstvielas.

Kaujas atbalsta bataljona Inženiertehniskās rotas komandieris majors Gatis Vīksniņš sarunā ar portālu TVNET pastāstīja, ka ceturtdien veiktā spridzināšana ir daļa no plašākām mācībām, kuru mērķis ir saliedēt inženierus un apgūt dažādas tēmas. «Šī ir vienreizēja iespēja militārajiem inženieriem sanākt kopā un apgūt mīnēšanu, atmīnēšanu un dažādus spridzināšanas metodes,» stāstīja Vīksniņš.

Tāpat mācību mērķis bija saistīts arī ar iesaistīto vienību resursu savietojamības un vienotu taktisko procedūru ieviešanas pilnveidošanu, kā arī iesaistīto vienību sadarbības veicināšanu.

Mācībās piedalījās aptuveni 50 karavīri un zemessargi, no kuriem septiņi pārstāvēja ASV Mičiganas Nacionālo gvardi. Majors Vīksniņš uzsvēra, ka amerikāņu karavīri mācībās darbojušies tieši kā apmācāmie un apguva Latvijas karavīru pieredzi. Līdzīgas mācības notiek katru gadu, dažādās Latvijas vietās. Skrundas militārā pilsētiņa tikusi izvēlēta tādēļ, ka ticis dots uzdevums veikt četru ēku demontāžu ar spridzināšanas metodi.

Latvijas militārie inženieri uzdevumus pilda četros virzienos - nodorošina mobilitāti, pretmobilitāti, izdzīvošanas spēju paaugstināšanu un dažādu konstrukciju būvniecību. Lai pastiprinātu armijas mobilitāti uzdevuma izpildīšanas laikā, vai arī kavētu pretinieka pārvietošanos, militārie inženieri ar spridzināšanas metodēm var attīrīt ceļus, vai arī tos iznīcināt un veidot mīnu laukus.

Skrundas armijas pilsētiņa kādreiz tika veidota PSRS karaspēka vajadzībām un tās tuvumā atradās radiolokācijas stacija, kuras uzdevums bija noteikt dažādu lidojošu objektu augstumu un trajektoriju. Slēgtajā pilsētā bija dzīvojamās ēkas, viesnīca, klubs, bērnudārzs, noliktavas, siltumnīcas, kazarmas un citas būves.

Aptuveni 45 hektārus lielo nekustamo īpašumu «Mežaine» Skrundas novada Raņķu pagastā ar avārijas stāvoklī esošajām ēkām, pašvaldība bez atlīdzības nodos valsts īpašumā – NBS mācību vajadzībām. Līdz ar bijušā Skrundas lokatora pilsētiņas nodošanu valsts īpašumā, tā pārtaps NBS bāzē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu