Tērvetē tradicionālie Zemgaļu svētki

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: tervetesnovads.lv

Nedēļas nogalē 12. un 13. augustā nu jau četrpadsmito gadu Tērvete aicina uz Zemgaļu svētkiem, kas ir guvuši lielu atzinību Latvijas iedzīvotāju un kaimiņvalstu vēstures interesentu vidū. Šogad svētki norisināsies XII gs. Tērvetes koka pils pagalmā un līdzās esošajā estrādē. Šā gada svētku tēma -730 gadi, kopš norisinājās Garozas kauja, kas bija viena no lielākajām kaujām Ziemeļu krusta karos starp zemgaļiem un Livonijas ordeni.

Zemgaļu karavadonis nolēma uzbrukt krustnešiem, kas bija ierīkojuši apmetni mežā pie Garozes upes tagadējā Salgales pagastā. Vadonis aicināja savus karavīrus būt stipriem un beidzot sakaut iebrucējus, kuri Tērvetes Svētkalnā bija izvietojuši savu garnizonu un jau vairākus gadus postīja Zemgali. Kaujā ordeņa karaspēks tika pilnīgi sagrauts, krita ordeņa mestrs un vairāki komturi, tomēr bojā gāja arī zemgaļu karavadonis, kura vārds palicis nezināms.

Zemgaļu svētki iesāksies ar gājienu no Tērvetes pils uz estrādi, kurā plkst. 13:00 norisināsies svētku atklāšana, kam sekos tautas mūzikas koncerts, savukārt plkst. 17:00 Latvijas dziesminieku koncertprogramma, kurā uzstāsies Ieva Akuratere, Leons Sējāns, Matīss Akuraters un «Austras bērni» - komponists Uldis Ozols, Daina Ozola un Matīss Ozols, ieeja - bez maksas. Gan estrādē, gan pils pagalmā norisināsies svētku tirgus.

Savukārt blakus esošajā Tērvetes pils pagalmā Seno laiku apmetnē grupēsies pašmāju un viesu senlaicīgas teltis cīnītājiem un amatniekiem. Te tiks demonstrēts 9.-13. gs. dzīvesveids, rādot amatu prasmes, iepazīstinot ar seno apģērbu un rotu izgatavošanas un nēsāšanas tradīcijām. Sestdien norisināsies baltu maztautu un Livonijas bruņinieku turnīrs, loka šaušanas turnīrs, Garozas kaujas rekonstrukcija bet svētdien - bruņinieku cīņu paraugdemonstrējumi un uzbrukums Tērvetes koka pilij.

Apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt šaušanu ar loku un piedalīties konkursā «Zemgaļi senatnē», bērniem - īpašas nodarbes un Trušu pilsētiņas dzīvnieku apskate - truši, kazas, tītari, pīles, zosis, nutrijas, vistas ar cālīšiem. Ieeja par maksu, kurā iekļauta arī XII gs. Tērvetes koka pils apskate.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu