Lībijas premjers aicina rīkot referendumu par konstitūcijas projektu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ANO atbalstītais Lībijas premjerministrs Fajezs as Sarradžs pirmdien aicināja rīkot referendumu par nedēļās nogalē apstiprināto konstitūcijas projektu.

Lībijas pilsoņi jau 2014.gadā ievēlēja Satversmes sapulci. Tiesa gan, aktivitāte balsojumā bija zema, jo valsts iedzīvotāji jau tobrīd bija vīlušies par vājās centrālās valdības nespēju atjaunot valstī kārtību pēc pulkveža Muamara Kadafi režīma krišanas.

Satversmes sapulce svētdien beidzot nobalsoja par konstitūcijas projektu, sagatavojot ceļu referendumam.

Sarradžs pirmdien pauda gandarījumu par Satversmes sapulces balsojumu.

«Visiem ir jārespektē viedokļa un izpausmes brīvība, tāpat kā visu lībiešu tiesības izvēlēties pašiem savu dzīves ceļu bez terora draudiem,» norādīja premjers.

Viņš politiskās dzīves spēlētājus aicināja «radīt piemērotu klimatu» referenduma sarīkošanai.

Ja konstitūcijas projekts tiks apstiprināts, Lībija kļūs par republiku ar prezidentu un divpalātu parlamentu. Tripole arī turpmāk būs valsts galvaspilsēta, islāms kļūs par valsts reliģiju, bet islāma likums par likumdošanas avotu.

Arābu valoda būs oficiālā valsts valoda, bet konstitūcijā būs atzītas arī berberu, tubu un tuaregu minoritāšu valodas.

Lībijā vairākas desmitgades valdījušā pulkveža Muamara Kadafi režīms 2011.gadā tika gāzts ar NATO gaisa spēku palīdzību. Pēc tam valstī iestājās haoss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu