Mediķu streiku mudinās atlikt līdz 22.jūlijam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Nākamnedēļ gaidāmais mediķu streiks varētu tikt atlikts līdz 22.jūlijam, pēc tikšanās ar premjeru Māri Kučinskis (ZZS) sacīja Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadītājs Pēteris Apinis. Apinis vērsīsies arī pie Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas ar lūgumu izvērtēt iespēju pārcelt streiku.

Kučinskis šo pēcpusdien uz iepriekš neplānotu tikšanos uzaicināja ģimenes ārstu organizācijas, uz kuru neieradās Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide, kura, pēc premjera teiktā, sākotnēji piekrita, bet pēc tam Veides «advokāte teica, ka viņai neesot pienākums ierasties». Tāpēc saruna norisinājusies bez Veides klātbūtnes.

Premjers stāstīja, ka šodien Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē tika atbalstīta nodokļu reformas virzība, kas ietver arī skaidru un saprotamu atbalstu veselības aprūpei. «Protams, nodokļu reforma vēl jāapstiprina Ministru kabinetā un Saeimā, tāpat vēl jāizstrādā veselības aprūpes finansēšanas likums. Tāpēc esmu atvērts sarunām un kompromisu meklējumiem,» pauda premjers.

Veselības ministre Anda Čakša uzsvēra, ka mediķu streiks būtu atliekams līdz 22.jūlijam, kad Saeima otrajā lasījumā balsos par nodokļu reformu. Tajā pašā laikā

ministre pateicās Apinim, kurš uzņēmās pildīt vidutāja pienākumus starp politikas veidotājiem un veselības nozari par iespējamu streika atlikšanu.

LĀB vadītājs norādīja, ka gadījumā, ja nodokļu reformas pieņemšanas virzība notiek pēc plāna, tad 22.jūlijā Saeimai vajadzētu otrajā lasījumā balsot par nodokļu reformu. «Ja mums izdosies rītdienas laikā savākt visas nepieciešamās garantijas par veselības finansējuma pieaugumu, tad mēs aicināsim atlikt streiku,» teica Apinis.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) vadītāja Līga

Kozlovska informēja, ka šodienas tikšanās ar premjeru bijusi konstruktīva un cerīga, kas liek apdomāt iespēju atlikt dalību streikā.

«Es pati esmu pieteikusies streikam, kā arī esmu aicinājusi visus lauku ārstus streikot, un lūgumam atsaukušies vairāk nekā 600 cilvēki. Bet mums vēl ir pusotra diena, kuras laikā streika komitejai no LĢĀA ir iespēja runāt ar premjeru un sadzirdēt viņa sakāmo. Man pašai ir bail ticēt solījumiem, jo tādus pauduši arī iepriekšējie premjeri un veselības ministri.

Bet, ja Ministru kabinets un Saeima lems par reformām, mēs varētu arī nestreikot,» uzsvēra Kozlovska,

piebilstot, ka viņa pati gan patlaban nevar apgalvot, ka pirmdien nedosies streikā.

Kučinskis norādīja, ka viņš bez Saeimas atbalsta nevar dot pilnīgas garantijas. «Katrā ziņā esam tikuši līdz brīdim, kad situāciju veselības nozarē varam glābt. Es būtu gandarīts, ja ambīcijas tiktu noliktas malā un ārsti pagaidītu līdz brīdim, kad solījumi tiks pieņemti parlamentā,» sacīja Kučinskis.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu