PB: Bērnu laulības līdz 2030.gadam izmaksās triljoniem dolāru

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Bērnu laulības attīstības valstīm līdz 2030.gadam izmaksās triljoniem dolāru, nopietni kavējot globālos centienus izskaust nabadzību, paziņojusi Pasaules Banka.

Aplēsts, ka katra trešā meitene attīstības valstīs tiek izprecināta, pirms sasniegusi 18 gadu vecumu. Vidēji rēķinot, viena meitene tiek izprecināta ik pēc divām sekundēm.

Pasaules Banka norāda, ka bērnu laulību izskaušana palīdzēs samazināt iedzīvotāju skaita pieaugumu, sekmēs meiteņu sasniegumus izglītībā un palielinās viņu ienākumus. Sievietēm būs arī veselīgāki un labāk izglītoti bērni, tādejādi vēl vairāk sekmējot valsts izaugsmi.

«Bērnu laulības ne tikai pieliek punktu meiteņu cerībām un sapņiem, tās arī kavē centienus izbeigt nabadzību un sasniegt ekonomisko izaugsmi,» teikts Pasaules Bankas ziņojumā.

«Izbeigt šādu praksi ir ne tikai morāliski pareiza rīcība, bet arī ekonomiski gudra rīcība,» norādīts ziņojumā, kurā Pasaules Banka pirmo reizi aplūkojusi bērnu laulību ekonomisko ietekmi.

Viens no lielākajiem ekonomiskajiem ieguvumiem, izbeidzot bērnu laulības, būtu iedzīvotāju skaita pieauguma samazināšanās, secināts pētījumā, kurā piedalījās arī nevalstiskā organizācija «International Center for Research on Women» (ICRW).

Meitenēm, kuras apprecas jaunas, parasti ir vairāk bērnu nekā tām sievietēm, kuras stājas laulībā vēlāk.

Pētījumā aplēsts, ka bērnu laulību izskaušana 15 attīstības valstīs, kur šī problēma ir visaktuālākā, samazinātu dzimstību par vidēji 11%.

Ieguvumi no iedzīvotāju skaita pieauguma samazināšanās globālā mērogā līdz 2030.gadam varētu pārsniegt 500 ASV miljardus dolāru gadā, kas kopumā būtu aptuveni četri triljoni dolāru, uzskata eksperti.

Lai gan ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu ietvaros pasaules līderi ir solījuši izskaust bērnu laulības līdz 2030.gadam, investīcijas šī mērķa sasniegšanai pagaidām ir ierobežotas.

Pētījuma autori uzskata, kas iemesls tam meklējams faktā, ka bērnu laulības tiek uztvertas kā sociāls jautājums un ekonomiskie aspekti nav padarīti gana spēcīgi.

Pētījumā secināts, ka katrs gads skolā samazina bērnu laulību risku par pieciem procentpunktiem vai vairāk.

Apprecēšanās ļoti jaunai samazina sievietes ienākumus nākotnē par 9%, aplēsts pētījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu