Eksperte: Lielajās pilsētās izmaiņas varētu būt gaidāmas Daugavpilī, Jūrmalā un Liepājā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Pēc pašvaldību vēlēšanām lielajās pilsētās izmaiņas pašvaldībās varētu būt gaidāmas Daugavpilī, Jūrmalā un Liepājā, sacīja domnīcas «Providus» pētniece Iveta Kažoka.

«Daudz kas var mainīties Jūrmalā, jo Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vairs nav tik komfortblās līdera pozīcijās kā iepriekšējā domes sasaukumā. Domē vairs nebūs «Vienotības», bet tās vietā nākusi spēcīga vietējā partija kopā ar Jauno konservatīvo partiju (JKP). Jūrmalas domē izveidot koalīciju būs sarežģīti un iespēja, ka Gatis Truksnis (ZZS) arī turpmāk būs mērs, vērtējama kā 50 pret 50,» skaidroja Kažoka.

Politoloģe piebilda, ka, iespējams, vietējā vara var mainīties arī Daugavpilī, kuras domē iekļuvušas trīs partijas, divas no kurām ir nesamierināmi pretinieki - «Latgales partija» un «Saskaņa».

«Daugavpilī viss būs atkarīgs no Riharda Eigima un viņa vadītās «Mūsu partijas«. Jāskatās, vai viņš izlems atbalstīt Jāni Lāčplēsi (»Latgales partija«) vai Andreju Elksniņu (»Saskaņa«). Nav izslēgts, ka arī Eigims pats vēlēsies kļūt par pilsētas mēru un vienosies par atbalstu ar kādu no pārējām partijām,» sacīja Kažoka.

Viņa piebilda, ka arī Liepājā partija «Saskaņa» ar Saeimas deputātu Valēriju Agešinu vadībā ir ieguvusi «zelta akciju» vairākuma nodrošināšanai.

«Ventspilī vara nemainās, taču pilsētā var izveidoties spēcīgāka opozīcija ar četriem mandātiem. Jelgavā savas pozīcijas ir nostiprinājis līdzšinējais mērs Andris Rāviņš (ZZS), arī Valmierā viss paliek kā bijis. Sarežģītāka situācija ir Jēkabpilī, kuras domē iekļuvuši deviņi no 10 vēlēšanās startējušiem sarakstiem. Tomēr, ņemot vērā to, ka Jēkabpilī lēmumi biežāk tiek pieņemti kolektīvi, var prognozēt, ka līdzšinējais pilsētas mērs Leonīds Salcevičs (Jēkabpils reģionālā partija) saglabās savu amatu,» sacīja Kažoka.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka par ZZS Jūrmalā šogad nobalsoja 30,77% vēlētāju salīdzinājumā ar 35,85% pirms četriem gadiem. Aiz ZZS seko «Tev, Jūrmalai» un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) apvienotais saraksts, par kuru Jūrmalā nobalsojuši 21,28% vēlētāju.

Partija «Saskaņa» Jūrmalā ieguvusi 18,32% vēlētāju atbalstu, bet par nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK savas balsis atdevuši 10,61% vēlētāju. Balsu sadalījums liecina, ka mazākajām partijām pietiktu mandātu, lai nepieļautu Trukšņa atgriešanos mēra amatā, taču tas prasītu «Saskaņas» un nacionālās apvienības sadarbošanos vienā koalīcijā.

Līdz ar to ZZS Jūrmalas domē varētu būt ieguvusi sešus deputātu krēslus, «Tev, Jūrmalai» un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) apvienotais saraksts - četrus, «Saskaņa» - trīs, bet nacionālā apvienība - divus, liecina aģentūras LETA veiktie provizoriskie aprēķini.

Savukārt Daugavpilī rezultāti liecina, ka par «Latgales partiju», kuras saraksta līderis ir pašreizējais pilsētas mērs Lāčplēsis, balsis Daugavpilī atdeva 28,57% iedzīvotāju, savukārt par «Saskaņu», kuras saraksta līderis ir Saeimas deputāts Elksniņš, nobalsoja 28,16% vēlētāju. Vienlaikus par Eigima pārstāvēto «Mūsu partiju» vēlēšanās nobalsojuši 19,34% vēlētāju.

«Latgales partija» domē būs ieguvusi sešus mandātus. Lielāko balsu skaitu ieguva pašreizējais pašvaldības vadītājs Lāčplēsis, kurš saņēma 13 718 balsu, saņemot 5912 plusus, kā arī 93 svītrojumus. «Saskaņai» Daugavpils domē būs piecas deputāta vietas. Partijas līderis Elksniņš vēlēšanās ieguva 13 050 balsu, 5396 plusus, kā arī 132 svītrojumus.

Tikmēr «Mūsu partijai» domē būs četras deputāta vietas. Partijas līderis Eigims vēlēšanās ieguva 9025 balsis, 3891 plusu, kā arī 213 svītrojumus.

Pašvaldību vēlēšanās Liepājā visvairāk balsu ir ieguvusi esošā mēra Ulda Seska vadītā Liepājas partija, kā arī Latvijas reģionu apvienība (LRA), liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti. Liepājas partiju atbalstīja 31,26% vēlētāju, LRA - 29,15%. Tāpat domē iekļuvusi arī «Saskaņa», par kuru nobalsoja 19,58% vēlētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu