Ungārija tiecas apspriest Sorosa augstskolas statusu ar Ņujorkas štatu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ungārijas valdība otrdien paziņoja, ka tiecas iesaistīties sarunās ar ASV Ņujorkas štatu par miljardiera Džordža Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes (CEU) statusu.

1991.gadā dibinātā CEU darbojas Budapeštā, bet ir akreditēta Ņujorkas štatā, kur tai nav universitātes pilsētiņas. Aprīlī pieņemti grozījumi Ungārijas augstākās izglītības likumā apdraud CEU tālāku pastāvēšanu šajā valstī.

Saskaņā ar šiem likuma grozījumiem CEU ir jābūt universitātes pilsētiņai arī ASV. Tie arī paredz, ka ārvalstu augstskolu darbība Ungārijā jāregulē ar divpusējiem līgumiem starp Ungāriju un attiecīgajām ārvalstīm. ASV gadījumā Ungārija plāno slēgt līgumus arī ar štatiem, kuros šīs augstskolas akreditētas.

Ņujorkas štata gubernators Endrū Kuomo vēstulēs Ungārijas premjerministram Viktoram Orbānam un prezidentam Jānošam Āderam ir aizstāvējis CEU, apgalvojot, ka ar jaunajiem grozījumiem Ungārijas augstākās izglītības likumā tiek «mēģināts slēgt šo universitāti bez leģitīma iemesla».

«CEU ir svarīga sadarbība starp Ņujorku un Ungāriju,» teikts Kuomo vēstulēs. «Es ceru, ka šai svarīgajai partnerībai tiks ļauts turpināties ar CEU neatkarības garantiju.»

Ungārijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Tamāšs Mencers paziņoja, ka ministrija sadarbībā ar Kuomo biroju mēģina saskaņot sarunas par šo augstskolu.

CEU rektors Maikls Ignatjefs otrdien vēlreiz apliecināja, ka augstskola ir nolēmusi palikt Budapeštā.

ASV Valsts departaments gan ir paziņojis, ka ASV «nav ne pilnvaru, ne nodoma» vest sarunas par CEU vai citām amerikāņu augstskolām, kas darbojas Ungārijā.

Mencers sacīja, ka kāds Ārlietu ministrijas ierēdnis tuvākajās divās nedēļās dosies uz Mērilendas štatu, lai ar tā amatpersonām runātu par Makdenjela Koledžu, kurai kopš 1993.gada ir universitātes pilsētiņa Ungārijā.

Kuomo birojs paziņoja, ka jūnijā ir paredzēta arī Ņujorkas štata pārstāvju tikšanās ar Ungārijas amatpersonām.

Konflikts par CEU ir daļa no plašāka strīda starp Orbānu un Sorosu, kura «atvērtas sabiedrības» ideāls disonē ar Orbāna vēlmi pārvēst Ungāriju par «neliberālu valsti».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu