Turki dodas balsot: «Ja viss turpināsies šādā garā, ar Turciju «būs cauri» pēc 10 gadiem»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Desmitiem miljoni turku svētdienas referendumā atdos savu balsi. Tiesa, motivācija katram ir sava, taču iespējamie «atbilžu varianti» ir tikai divi – «jā» vai «nē».

«Es esmu patriots,» saka 57 gadus vecais zvejnieks Cengizs Topcu no Erdogana dzimtās pilsētas Rizes. Šeit mīt visdedzīgākie «sultāna» atbalstītāji.

«Kādreiz Erdogans bija labs cilvēks, taču tad viņš mainījās uz slikto pusi. Es gribu demokrātiju, nevis viena cilvēka valdīšanu.»

Viņš balsos «pret».

Konstitūcijas grozījumi padarīšot Turciju stiprāku. Tas ir īpaši svarīgi šobrīd, kad valsts saskaras ar drošības apdraudējumu gan no islāmistu, gan kurdu kaujiniekiem, uzskata Erdogans un viņa atbalstītāji.

Lielākoties vardarbība ir uzliesmojusi Turcijas dienvidaustrumos pēc pamiera pārtraukšanas starp valsti un separātistu bruņoto grupējumu «Kurdistānas strādnieku partija» (PKK) 2015. gadā. Daļa no šī reģiona jau ilgi bijusi pret Erdoganu, raksta «Reuters».

Taču 52 gadus vecais pārdevējs Hikmets Gunduzs no galvenās reģiona pilsētas Dijarbakiras balsos «par», jo viņš cer, ka viņa balss atnesīs mieru.

«Man patīk prezidenta Erdogana raksturs. Viņš ir nedaudz dusmīgs un nedaudz autoritārs, taču viņa sirds ir pilna ar mīlestību.»

Erdogans savu popularitāti iemantojis kā vienkāršo un ticīgo cilvēku aizstāvis. Lai arī lielākā daļa valsts ir musulmaņi, Turcija oficiāli ir sekulāra valsts. Sieviešu galvassegas bija aizliegtas gan civildienestā, gan universitātēs, bet Erdogana dibinātā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) šo aizliegumu atcēla.

49 gadus vecā viesnīcas īpašniece no Izmiras Ainura Sullu balsos «par», noraidot apgalvojumus, ka Erdogana islāmistiskie ideāli iejaucas cilvēku privātajās dzīvēs.

«Ikviens var dzert raki vai peldēt bikini,» viņa saka, atsaucoties uz sekulārās valsts iekārtas iedibinātāja Mustafas Kemala Ataturka mīļāko dzērienu. «Turklāt tagad arī sievietēm galvassegās ir brīvība.»

Turpretī uzņēmeja Dilsata Gulsevima Arinka uzskata, ka Erdogans uzvedas kā sultāns, un cer, ka viņas balss «pret» kalpos viņam kā mācība.

«Viņš ir pārāk autoritārs,» saka 68 gadus vecā kafejnīcas īpašniece no kūrortpilsētas Kesmes.

«Ja viss turpināsies šādā garā, es domāju, ka ar Turciju «būs cauri» pēc 10 gadiem.»
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu