Vācijā sākta izmeklēšana pret 20 Turcijas spiegiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Vācijā notiek izmeklēšana par 20 Turcijas spiegu darbību, vēsta laikraksts «Die Welt», atsaucoties uz valdības atbildi, kas sniegta uz galēji kreisās partijas «Die Linke» («Kreisie») Bundestāga deputātes Sevimas Dadelenas pieprasījumu.

Izmeklēšana notiek 20 apsūdzēto lietās uz aizdomu pamata par spiegošanu, kas pēc Turcijas valdības rīkojuma vērsta pret islāma sludinātāja Fetullas Gilena atbalstītājiem, atklāts dokumentā.

«Tiesiskai valstij nepieņemami paviršā pieeja Turku islāma reliģisko lietu savienībai Vācijā (DITIB) noveda pie tā, ka [Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa] Erdoana spiegi imami varēja atgriezties Turcijā un izbēgt no kriminālvajāšanas,» Dadelena paziņoja «Die Welt».

2016.gadā DITIB pārstāvji saņēma 345 vīzas iebraukšanai Vācijā, 2015.gadā - 240, bet 2014.gadā - 200, liecina Vācijas valdības sniegtie dati.

DITIB tiek izmantota, lai pēc Turcijas valsts reliģijas lietu aģentūras «Diyanet» rīkojuma vāktu informāciju par Gilena sekotājiem, rakstīja «Die Welt».

Vācijā ar DITIB ir saistītas 930 apvienības un draudzes.

Jau iepriekš parādījusies informācija, ka Turcijas izlūkdienesti plaši izspiego Gilena atbalstītājus.

Laikraksta «Süddeutsche Zeitung» un telekanālu NDR un WDR rīcībā esošā informācija liecina, ka nesen Minhenes drošības konferences laikā Turcijas nacionālā izlūkdienesta (MIT) vadītājs nodevis Vācijas ārējā izlūkdienesta BND vadītājam Bruno Kālam sarakstu ar Vācijā dzīvojošo Gilena atbalstītāju vārdiem.

Erdoans apsūdz ASV trimdā dzīvojošo Gilenu, ka viņš esot organizējis pērn Turcijā notikušo puča mēģinājumu.

Attiecības starp NATO valstīm Vāciju un Turciju ir saasinājuši strīdi cilvēktiesību jautājumos, sevišķi kopš jūlijā notikušā neveiksmīgā puča un tam sekojošām represijām pret tiem, kas tiek turēti aizdomās kā puča dalībnieki.

Strīds pastiprinājās, kad Vācija un Nīderlande martā bloķēja Turcijas ministru aģitācijas pasākumus pirms aprīlī paredzēta referenduma par prezidenta Erdoana pilnvaru palielināšanu.

Turcijā vairāk nekā 41 000 cilvēku ir aizturēti aizdomās par sakariem ar Gilena kustību, un vēl 100 000 ir atlaisti vai atstādināti no darba. Starp viņiem ir daudz skolotāju, policistu, miertiesnešu un žurnālistu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu