Izzūdošā meistarība: Vatikāna gvardes bruņutērpu kalēju pēdējā paaudze

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Austriešu kalēji, kuri izgatavo svinīgos bruņutērpus Vatikāna gvardei, drīz pieliks punktu teju desmit gadu ilgam darbam, tādējādi nodrošinot gvardi ar ekipējumu daudzus gadus uz priekšu.

Viena no problēmām, kādu piedzīvo Vatikāna gvarde, ir piemērotu meistaru trūkums. Gvarde, saskārusies ar nepieciešamību pēc jauniem bruņutērpiem, vērsās pie brāļiem Johana un Georga Šmidbergeriem, lai viņi izgatavotu 80 bruņutērpus, kas nosegtu sardzes vīru torsu un rokas.

Brāļi Šmidbergeri jau piektajā paaudzē Austrijas pilsētā Molonā vada ģimenes biznesu, darinot bruņas Vatikāna sardzei, raksta «Reuters».

Kopš 2009. gada brāļi ik gadu izgatavo 10 bruņutērpus. Šogad noslēgtajam darījumam tiks pielikts punkts, jo gvarde ar bruņām būs kādam laikam nodrošināta. «Es domāju, ka tā nebūs problēma tuvākos 100 gadus,» saka Johans.

Šmidbergeru darbnīca, kurā dažnedažādi āmuri un citi darbarīki izkārtoti blakus krāsnij un kaļamajai laktai, turpinās darināt zobenus, slēdzenes, vārtus un citus priekšmetus dažādiem pasūtītājiem, tostarp teātriem un privātiem kolekcionāriem. Savukārt Vatikāna gvardei viņi turpinās ražot īpašās cekulainās bruņuķiveres, kādas ir tikai Vatikāna gvardei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu