Slovēnijas prezidents «Bārbija» kļuvis par «Instagram» zvaigzni

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr ASV prezidents Donalds Tramps par kanālu komunikācijai ar sabiedrību ir izvēlējies mikroblogu vietni «Twitter», Slovēnijas prezidents Boruts Pahors neapšaubāmi ir kļuvis par mobilās lietotnes «Instagram» zvaigzni.

Pahors, kurš iesaukts par «Bārbiju» un līdzīgi Melānijai Trampai ir bijušais Slovēnijas modes modelis, kas guvis starptautisku ievērību, aktīvi lieto sociālos medijus savu vēstījumu izplatīšanai.

Pahors sāka publicēt savas fotogrāfijas «Instagram», tostarp vienu, kurā viņš sarkanā virsvalkā vada atkritumu savākšanas mašīnu, jau pirms prezidenta vēlēšanām 2012.gadā, kurās viņš pārsteidzošā kārtā uzvarēja.

Tūkstošiem «patīk», kurus izpelnās Pahora fotogrāfijas «Instagram», padara viņu par favorītu arī šogad paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

Slovēnijā, kas ir valsts ar diviem miljoniem iedzīvotāju, 53 gadus vecajam prezidentam lietotnē «Instagram» ir 24 tūkstoši sekotāju, kas var viņu apskatīt ļoti dažādās pozās un personības izpausmēs.

Vienā no šīm fotogrāfijām viņš redzams ar kailām krūtīm un delfīna tetovējumu uz pleca, savukārt citā – piedaloties autoceļa remonta darbos. Pahors ir apskatāms arī futbola laukumā, pirms peldēšanas, vai slēpojot kalnos.

Kādā fotogrāfijā viņš redzams kopā ar bijušo ASV prezidentu Baraku Obamu, vēl citā – ar supermodeli Naomi Kempbelu, savukārt vēl citā viņš sarunājas ar grupas U2 solistu Bono.

Pahors tika iesaukts par «Bārbiju», kad viņš strādāja par modeli, vienlaikus studējot politikas zinātni Ļubļanā.

Fotogrāfija, kurā Pahors atslējies pret marmora kāpnēm Ēģiptes prezidenta pilī, iedvesmoja daudzus slovēņus atdarināt viņa pozu, kas sociālajos medijos tika nosaukta par «#boruting».

«Komunikācija starp tautu un politiķiem visu laiku mainās. «Instagram» visvairāk lieto jaunieši. Neuzticēšanās politikai periodā tas ir veids, kā sasniegt viņus,» Pahors stāstīja ASV ziņu aģentūrai «Associated Press» (AP).

Viņš tomēr sacīja, ka nelolo ilūzijas par to, ka šāda komunikācija varētu aizstāt tiešu kontaktu, jo «dzīvs kontakts ar tautu ir vissvarīgākais».

Pahors atzina, ka riskē izpelnīties populista birku.

«Es pieņemu šo risku. Tomēr ir atšķirība starp negatīvu un pozitīvu populismu,» sacīja Slovēnijas prezidents.

Pahora reitingi liecina, ka aktivitāte «Instagram» viņam nekaitē. Nesen veiktā sabiedriskās domas aptaujā pozitīvs viedoklis par Pahoru bija 52% respondentu, bet negatīvs - tikai 16%.

Pahors arī izrādījis ambīcijas starptautiskā mērogā, piedāvājot sarīkot pirmo tikšanos starp Trampu un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Lai gan Slovēnija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts un atbalsta ES sankcijas pret Krieviju tās agresijas Ukrainā dēļ, tā arī uztur tradicionālas etniskās saites ar Krieviju, nodrošinot Pahoram vidutāja lomu starp Krieviju un Rietumiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu