10% pašvaldību nepilda ST spriedumu - nemaina atkritumu apsaimniekotāju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Apmēram trīsarpus gadus desmitā daļa Latvijas pašvaldību neizpilda Satversmes tiesas spriedumu, izpētījis Latvijas Televīzijas raidījums «de facto». Tas paredzēja pārtraukt vecos līgumus ar atkritumu apsaimniekotājiem un izraudzīties jaunus, lai veicinātu konkurenci un nodrošinātu iedzīvotājiem izdevīgākus pakalpojumus.

Pirms apmēram četriem gadiem pasludinātajam Satversmes tiesas spriedumam bija jāaptur pretrunīgi vērtētie pašvaldību daudzgadu līgumi ar atkritumu apsaimniekošanas kompānijām. Daudzi atrada jaunus atkritumu apsaimniekotājus, tomēr aptuveni desmitā daļa pašvaldību joprojām to nav izdarījušas.

Ilgstoši šis process ir ievilcies Brocēnos un Saldū. Potenciālie pretendenti nolikumos nemitīgi atrodot nepilnības. Lai arī līgums abos novados jau beidzies, darbu šeit turpina «Viduskurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija». Abiem novadiem privātajā uzņēmumā saglabājusies procentuāli maznozīmīga daļa, tādēļ lēmumus ietekmēt nav iespējams. Tajā pašā laikā pašvaldības vēlas, lai atkritumu šķirošana arī turpmāk notiktu «Viduskurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas» izveidotajā laukumā. Pret to iebildumi varētu būt citiem potenciālajiem pakalpojumu sniedzējiem. "Mums ir jātransportē. Tāpēc mums ir svarīgi, lai šeit ir tā pārstrāde. Mazāk jātransportē,» iemeslu atklāj Brocēnu novada domes izpilddirektors Ainis Bruzinskis («Vienotība»).

Saldū un Brocēnos iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pašlaik jāmaksā 11,33 eiro kubikmetrā bez pievienotās vērtības nodokļa, taču šie nosacījumi būs spēkā tikai līdz brīdim, kad kļūs zināms jaunais pakalpojuma sniedzējs. «de facto» apzināja apkārtnes novadus: vidējā maksa ir nedaudz augstāka nekā Saldū un Brocēnos - 11,55 eiro kubikmetrā. Vislētākais ir Skrundas novadā - 8,88 eiro kubikmetrā, kur atkritumu apsaimniekošanu veic apvienība «Eko Kurzeme» un «Eco Baltia vide», bet visdārgāk - Dobelē. Tur darbus veic pašvaldības uzņēmums un jāmaksā 15,68 eiro kubikmetrā.

Raidījums izpētījis, ka tieši vietās, kur pakalpojumu sniedz pašvaldību uzņēmumi, par atkritumu savākšanu un izvešanu jāmaksā visdārgāk. Ja iepirkumu procedūra buksēs arī turpmāk, Saldū neizslēdz iespēju pakalpojumu nodrošināt pašiem. "Ļoti, ļoti bail, vai mēs neatgriezīsimies vēl kādā brīdī, nezinu gan, kā tas notiks, bet nāks jaunais deputātu korpuss, ka neatgriežas pie tā, ka veidosim atpakaļ savu atkritumu savācēju, mums neviens to nav aizliedzis. Tas ir ļoti liels solis atpakaļ. Vai to vajag, galīgi neesmu pārliecināts. Vai tas būs lētāk? Nebūt neesmu pārliecināts,» norāda Saldus novada domes izpilddirektors Pēteris Dubra («Reģionu alianse»).

VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere norāda, ka "sākotnēji pašvaldības kūtrāk pievērsās šim jautājumam. No otras puses varbūt dažkārt pietrūkst zināšanas un izpratnes, kā vislabāk un pareizāk to darīt, lai šī izvēle būtu adekvāta - ar atbilstošu cenu, ar atbilstošu pakalpojumu klāstu.»

Raidījums noskaidrojis, ka Jelgava pat necenšas meklēt citu pakalpojuma sniedzēju. Tā pirms nepilniem 13 gadiem noslēdza līgumu ar «Jelgavas komunālie pakalpojumi». Tas būs spēkā vēl tikpat ilgi - līdz 2029. gada 31. decembrim. «Jelgavas komunālie pakalpojumi» ir daļēji privāts uzņēmums, kurā teju puse pastarpināti pieder uzņēmējam Gunāram Bubulim. Jelgavniekiem par atkritumu izvešanu jāmaksā vairāk nekā Saldū – 14,74 eiro kubikmetrā. "Satversmes tiesas lēmums ir paredzēts un domāts tajā brīdī, kad viņš ir. Mēs līgumu noslēdzām jau iepriekš un šobrīd darbojamies šā līguma ietvaros. Šobrīd uzņēmējs ir ieguldījis savus līdzekļus, ieguldījis nozares attīstībā. Nozare attīstās, pilsēta ir tīra, iedzīvotāji ir apmierināti. Līdz ar to mums nav iemesla darīt citādāk,» uzskata Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu