ASV demokrāti sestdien izraugās jauno līderi

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Demokrātu partija, kas cenšas atgūties pēc sakāves pagājušā gada prezidenta un Kongresa vēlēšanās, sestdien izraugās jaunu līderi, sākot jau gatavoties pēc nepilniem diviem gaidāmajām vidustermiņa vēlēšanām, kā arī 2020.gadā gaidāmajai nākamajai cīņai par Balto namu.

Sacensībā par Demokrātu nacionālās komitejas (DNC) priekšsēdētāja vietu vadībā ir partijas istablišmenta atbalstītais Toms Peress, latīņamerikāņu izcelsmes politiķis, kas Baraka Obamas administrācijā ieņēma nodarbinātības ministra vietu, un partijas kreisā spārna pārstāvis - melnādainais kongresmenis Keits Elisons, kas ir pirmais Pārstāvju palātā ievēlētais musulmanis.

Sacensība kļuvusi vēl sīvāka pēc tam, kad ceturtdien no cīņas izstājās viens no otrā ešelona kandidātiem - Dienvidkarolīnas demokrātu līderis Džeimijs Harisons, aicinot DNC kongresā, kas sestdien sanāk Atlantā, balsot par Peresu.

Trešdien notikušo debašu laikā Peress un Elisons pauda līdzīgus uzskatus par turpmāko partijas vadīšanu. Viņi abi atzina, ka nepieciešama nopietna ekonomiskā programma, lai uzrunātu strādnieku šķiras un vidusšķiras vēlētājus, no kuriem daudzi pagājušā gada kampaņas laikā atzina, ka demokrāti tos pametuši.

55 gadus vecais Peress norādīja, ka demokrātiem jāatgriežas «pie saknēm», visos 50 štatos cauru gadu nodrošinot aktīvistu darbību, lai atgādinātu vēlētājiem par savu klātbūtni, kā arī par demokrātu vērtībām un interesēm.

Viņš arī aicināja reformēt partijas priekšvēlēšanu sistēmu, kura savas necaurskatāmības dēļ izsaukusi «uzticības krīzi».

Pašreizējā sistēmā pastāv simtiem tā dēvēto superdelegātu - DNC locekļi, citi partijas grandi un kongresmeņi, kuriem demokrātu nacionālajā konventā, izvēloties partijas kandidātu prezidenta vēlēšanām, ļauts balsot kā viņiem tīk, neatkarīgi no vēlētāju balsojuma priekšvēlēšanās attiecīgajā štatā.

53 gadus vecais Elisons, kas iepriekšējās priekšvēlēšanās atbalstīja kreiso radikāli Bērniju Sandersu, arī sola atjaunot partijas reputāciju, aizstāvot godīgu tirdzniecību, darbavietas, investīcijas infrastruktūrā un sociālās apdrošināšanas sistēmu.

Elisons, kuram tagad savukārt atbalstu izteicis Sanderss, norādīja, ka novembrī notikušajās vēlēšanās uzvarējušais republikāņu kandidāts Donalds Tramps esot «nolaupījis demokrātu vēsti», kampaņas laikā pastāvīgi atgādinot strādnieku šķiras un vidusšķiras vēlētājiem, ka viņš ir tieši tas, kas uzklausa to raizes.

Līdztekus Peresam un Elisonam cīņā iesaistījies arī «melnais zirdziņš» - 35 gadus vecais harizmātiskais Sautbendas mērs no Indiānas Pīts Batidžičs.

Viņam atbalstu izteicis kādreizējais kandidāts uz prezidenta amatu Mārtins O'Meilijs, bijušais DNC priekšsēdētājs Stīvs Grosmans un bijušais Vērmontas gubernators Hovards Dīns, kas arī savulaik gan pretendējis uz krēslu Baltajā namā, gan ieņēmis DNC priekšsēža amatu.

«Vilks ir ticis cauri mūsu vārtiem un šobrīd ēd mūsu aitas. Mums jāvēršas pret patieso pretinieku, tas ir, pret republikāņiem,» debašu laikā uzsvēra Batidžičs. «Mums jāatgriežas pie runāšanas ar tautu un par tautu, pievēršoties tās ikdienas dzīvei.»

Lai uzvarētu sestdienas balsojumā, kandidātam nepieciešams vairākums no 447 DNC locekļu balsīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu