Trampa prezidentūras pirmās dienas veicina Orvela romāna «1984» popularitāti

LETA/AP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Pēc jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa un dažu viņa palīgu aplamiem vai nepierādāmiem apgalvojumiem Džordža Orvela (George Orwell) klasiskais romāns «1984» ir iekļuvis interneta veikala Amazon.com visvairāk pārdoto grāmatu topā.

1949. gadā pirmoreiz izdotais antiutopiskais romāns «1984» vēsta par nākotnes sabiedrību, kurā fakti tiek sagrozīti un aizstāti ar «jaunrunu» («newspeak»).

Šis romāns otrdienas vakarā bija Amazon.com bestselleru virsotnē. Tā popularitāte pieauga pēc Trampa administrācijas apgalvojumiem, ka viņa inaugurāciju apmeklējis rekordliels skaits cilvēku, un pēc Trampa nepamatota apgalvojuma, ka prezidenta vēlēšanās pret viņu nodoti vairāki miljoni nelikumīgu balsu.

Trampa padomniece Kelienna Konveja svētdien nāca klajā ar jaunu modes vārdkopu, apgalvojumus par rekordlielo inaugurācijas pūli nosaucot par «alternatīviem faktiem», un sociālajos medijos parādījās salīdzinājums ar romānā «1984» atspoguļoto faktu sagrozīšanu.

Amazon.com bestselleru sarakstā iekļuva arī citi brīdinoši antiutopiski daiļdarbi. Amerikāņu rakstnieka Sinklēra Lūisa 1935.gada romāns par autoritāra prezidenta ievēlēšanu «It Can't Happen Here» («Tas nevar notikt šeit») bija 46. vietā, bet 1932.gadā iznākušais britu rakstnieka Oldesa Hakslija romāns «Brave New World» («Brīnišķīgā jaunā pasaule») ierindojās 71.vietā.

Noiets pieauga arī publicistes Hannas Ārentes analītiskajam darbam «The Origins of Totalitarianism» («Totalitārisma izcelsme»), kas pirmoreiz iznācis 1951. gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu