Līdzšinējais ASV vēstnieks Briselē: Trampa atbalsts ES izjukšanai būtu pilnīgs neprāts

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija pastrādātu pilnīgu neprātību, ja atbalstītu Eiropas Savienības (ES) izjukšanu, piektdien brīdinājis līdzšinējais ASV vēstnieks ES Entonijs Gārdners.

Viņš atklāja, ka Trampa komanda esot jautājusi ES amatpersonām, kuras valstis sekos Lielbritānijas paraugam un sarīkos referendumu par izstāšanos no ES.

«Domāt, ka, atbalstot Eiropas sašķelšanos, mēs sekmēsim mūsu intereses būtu pilnīgs neprāts,» paziņoja Gārdners.

Viņš pauda viedokli, ka arī ASV atbalsts smagam «Breksitam» un pilnīgai Lielbritānijas aiziešanai no ES vienotā tirgus būtu neprāts.

Britu eiroskeptiķu Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) bijušais līderis Naidžels Farāžs, kurš vadīja kampaņu par Lielbritānijas izstāšanos no ES, bija pirmais britu politiķis, kurš tikās ar Trampu pēc viņa uzvaras ASV prezidenta vēlēšanās.

Ceturtdien Trampa torni Ņujorkā apmeklēja Francijas galēji labējās Nacionālās frontes (FN) līdere Marina Lepēna, kura gan netikās ar Trampu.

Gārdners sacīja, ka Trampa komandas locekļi apjautājušies ES, vai vēl kāda valsts pametīs bloku. Viņš norādīja, ka šādu priekšstatu Vašingtonā acīmredzot izplata Farāžs.

Gārdners uzsvēra, ka Trampa administrācija ieņemtu kļūdainu nostāju, ja veidotu divpusējas attiecības ar atsevišķām ES valstīm, balstoties uz nepatiesu pieņēmumu, ka ES nefunkcionē.

ASV vēstnieks arī pauda cerību, ka Tramps ieņems stingru nostāju jautājumā par ASV un ES sankcijām pret Krieviju.

«Būtu neiedomājami un apkaunojoši, ja mums būtu jāapsver sankciju atvieglošana pret Krieviju,» sacīja Gārdners, piesaucot ASV izlūkdienestu secinājumus, ka Krievija jaukusies Savienoto Valstu vēlēšanu procesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu