Kalnozols un Upenieks aicina simtgades svētku organizatorus definēt konkrētus mērķus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas simtgades svētku organizatoriem vajadzētu stingrāk definēt mērķus, kuriem tiek tērēta valsts nauda, Saeimas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijā pauda deputāti Valdis Kalnozols (ZZS) un Jānis Upenieks (V).

Upenieks norādīja, ka vajadzētu nospraust konkrētus mērķus un atbalstīt tikai pasākumus, kuri «palien zem simtgades». Viņaprāt, ir nozīmīgi, lai simtgades svētki sniegtu pienesumu valstij un sabiedrībai, nevis būtu tikai «piešprice kultūras cilvēku darbam».

Deputāts arī piebilda, ka vajadzētu rūpīgi apdomāt dažādu pasākumu iekļaušanu simtgades programmā, jo, piemēram, kongress par kosmosu pats par sevi ir ļoti atbalstāms, tomēr nav saistīts ar Latvijas simtgadi.

Arī Kalnozols norādīja, ka pasākuma organizatoru plānos neredz skaidri definētus mērķus. Viņaprāt, nevajadzētu pieļaut, ka simtgades pasākumiem paredzētie 60 miljoni eiro tiktu izmantoti tikai, lai «kaut ko padarītu». Kalnozols uzskata, ka pašlaik nospraustais mērķis Latviju parādīt kā uzticamu partneri nav pietiekami labs. Viņaprāt, tas liek mums izskatīties kā «uzticamiem kalpiem vai suņiem». Pēc politiķa domām, ar simtgadi vajadzētu parādīt lepnumu par savu tautu, kā arī visu teritoriju, tostarp citu tautību pārstāvju, kuri dzīvoja Latvijā, sasniegumiem.

Kalnozols arī piebilda, ka simtgades svētku organizatoriem vajadzētu vadīties pēc tā Latvijas tēla raksturojuma, kuru ir akceptējuši politiķi. Paredzēts, ka Latvijas simtgades organizatori deputātiem savus plānus skaidros arī turpmāk.

Jau vēstīts, ka kopējais Latvijas simtgades svinību pasākumu finansējums 2017.-2021. gadā varētu sasniegt 59 075 947 eiro. Tostarp no valsts budžeta piešķirtais finansējums ir 32 236 000 eiro.

Finansiāli lielāko daļu no simtgades programmas veido pasākumi, kuri notiek regulāri. Piemēram, iesniegtajā plānā ir norādīts arī finansējums 6,5 miljonu eiro apmērā 2018.gada Vispārējiem dziesmu un deju svētkiem.

Ziņojumā norādīts, ka Latvijas valsts simtgades svinību programmas īstenošanas finansēšanas avoti ir iedalāmi vairākās kategorijās - valsts finansējums, pašvaldību finansējums, starptautiskais finansējums, kā arī privātais un atbalstītāju finansējums.

Latvijas valsts simtgades svinības notiks no 2017. līdz 2021. gadam. To galvenais vēstījums ir «Es esmu Latvija», uzsverot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu