Daugavas stadionā deju lieluzvedums «Māras zeme»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste/LETA

Daugavas stadionā 6. jūljā plkst.22 notiks pirmais deju lieluzvedums «Māras zeme», informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra Dziesmu svētku birojā.

Daugavas stadionā vairāk nekā 18 000 visu paaudžu dejotāju izdejos latviešu tautas vēstures nozīmīgākos brīžus no pirmsākumiem līdz šodienai, no baltu cilšu sanākšanas Daugavas krastos un laika, kad pirmoreiz minēts sarkanbaltsarkanais karogs, līdz Latvijas valsts simtgades svinībām. Caur laukumā izveidoto ornamentu, mūziku, enerģiju, ritmu un krāsu četros nosacīti izveidotos tautas vēstures posmos tiks atainota tautas dejas un dziesmas saikne ar cilvēka mūža ritumu un viņa laiku, bet katras daļas centrā īpašā aranžējumā būs sadzirdami arī Dziesmu svētku repertuāra motīvi.

Uzvedumā skanēs grupu «Iļgi», «Auļi» mūzika, kā arī Jura Kulakova mūzika Kristapa Krievkalna aranžējumā un latviešu tautas mūzika Jura Vaivoda aranžējumā. Pasākuma virsvadītāji ir Agris Daņiļevičs, Ilmārs Dreļs, Jānis Ērglis, Taiga Ludborža, Ilze Mažāne, Zanda Mūrniece, Jānis Purviņš, Gunta Skuja, kā arī svētku debitantes Dagmāra Bārbale un Selga Apse (Kanāda). Savukārt uzveduma Goda virsvadītāji ir Ieva Adāviča, Marga Apsīte, Taisa Aruma, Skaidrīte Darius (Austrālija), Elga Drulle, Ingrīda Edīte Saulīte, Rita Spalva, Uldis Šteins.

«Māras zemes» režiju veidojis Elmārs Seņkovs, bet scenogrāfiju - Reinis Suhanovs. Pasākuma mākslinieciskie vadītāji ir Jānis Ērglis, Jānis Purviņš.

Otrais deju lieluzvedums«Māras zeme» Daugavas stadionā tiks uzvests rīt, 7.jūlijā plkst.22.

Tāpat šovakar plkst.22 Rīgas Domā izskanēs kokļu mūzikas nakts koncerts «Skaņu raksti», kurā piedalīsies aptuveni 120 koklētāji. Programmā iekļauta latviešu komponistu oriģinālmūzika un tautas dziesmu apdares koklei. Tāpat pasākumā būs klausāmi skaņdarbi, kuros koklētājiem pievienosies flautisti, saksofonisti, vijolnieki, ērģelnieki un solisti. Koncerta mākslinieciskā vadītāja ir Anda Eglīte.

Savukārt pūtēju orķestru dižkoncerts Esplanādē notiks plkst.17, un tā noslēgumā uz skatuves kāps dižorķestris 500 pūtēju sastāvā. Koncerta Virsdiriģenti ir Raitis Ašmanis, Guntis Kumačevs, Artūrs Maculēvičs, Jānis Puriņš, Egons Salmanis un Pēteris Vilks, savukārt tā mākslinieciskais vadītājs ir Jānis Puriņš. Koncerta režiju veidojis Juris Jonelis.

Dailes teātrī plkst.19 notiks bērnu vokālo ansambļu uzvedums «Vilkam tāda dvēselīt», kura programmu ar oriģināldziesmām, instrumentāliem jaundarbiem, kā arī intermēdijām komponējuši Andris un Reinis Sējāni. «Bērnu vokālie ansambļi no visas Latvijas izdzied stāstu par divām atšķirīgām pasaulēm - cilvēkiem un vilkiem. Tas ir stāsts par attiecībām, cilvēcību un vēlmi sadzirdēt sevi un citus. Tas aicina izjust, pārdzīvot, domāt un caur vilcēna dzīvi spēt labāk saprast savējo,» teikts uzveduma aprakstā.

Vērmanes dārzā visas dienas garumā no plkst.11 līdz 24 uzstāsies tautas mūzikas ansambļi, folkloras, postfolkloras un sadzīves mūzikas kapelas, savukārt Dailes teātra mazajā zālē un Kamerzālē no plkst.12 līdz 22.30 būs skatāmi desmit latviešu autoru darbu iestudējumi pašmāju amatierteātru interpretācijās.

Kā ziņots, līdz 8. jūlijam Rīgā norisinās XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki, kuros piedalās vairāk nekā 42 000 dalībnieki. Šoreiz svētki notiek Latvijas valsts simtgades zīmē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu